Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MAXIM THORE
Bild: MAXIM THORE

Gatans lag fick Zlatans pris

Det började som en samlingsplats för hemlösa och missbrukare. Nu belönas Gatans lag med Zlatan Ibrahimovics "Number 10"-stipendium.
– Detta betyder ju att vi kan hjälpa ännu fler, säger verksamhetsansvarige Sofie Nehvonen.

Sedan 2017 delas stipendiet "Number 10" (på en miljon kronor) ut "till ett projekt eller initiativ som utvecklar svensk fotboll". Frontfigur är ingen annan än Zlatan Ibrahimovic – och i fjol delade världsstjärnan ut priset till Grunden Bois.

LÄS MER: Så har Grunden Bois använt Zlatans stipendiepengar

På måndagens fotbollsgala var det dags för ännu ett Göteborgsinitiativ att belönas: nämligen fotbollsföreningen Gatans lag, som sedan 2008 verkat för att ge missbrukare och hemlösa en "väg ut" och ett sammanhang att mötas i.

– Det känns fantastiskt, jätteroligt, säger verksamhetsansvarige Sofie Nehvonen, som var på plats på Hovet i Stockholm för att ta emot priset.

– Detta betyder ju att vi kan hjälpa ännu fler. Dels bara genom att visa att vi finns, dels att vi kan investera de här pengarna i vår verksamhet, fortsätter hon.

"Vill lägga ännu mer på damsidan"

Ja, det finns mycket som pengarna ska räcka till ...

– I Göteborg ses vi ju och har öppet hus redan innan träningar med mera. Vi har sett att det är en väldigt bra grej, så det är något som vi önskar få till uppe i Stockholm också. Vi hoppas även få till någonstans att vara nere i Malmö så att vi kan starta upp där 2020, och så vill vi lägga ännu mer resurser på vår damsida, berättar Sofie Nehvonen.

Vad gör fotboll till en så bra sport att samlas kring?

– Det är många som spelat fotboll när de var barn, som har det med sig. Sedan är det ju väldigt roligt och enkelt att spela ... inte så mycket material som måste köpas och så vidare. Men sedan är idrott över lag, att använda det som verktyg, väldigt bra, säger Nehvonen.

Bjuder in Zlatan till Göteborg

Hon har, likt de flesta i verksamheten, själv en bakgrund med missbruk och hemlöshet. Efter en tid på behandlingshem kom hon i kontakt med klubben via sin pojkvän.

– Så jag hakade på och blev fast. Jag hade nått botten och sökte hjälp – då fanns gatans lag där, säger Sofie Nehvonen.

Till skillnad från i fjol kunde Zlatan Ibrahimovic inte vara på plats på Fotbollsgalan för att själv dela ut priset.

– Det är ju tråkigt såklart, att vi inte får träffa honom. Men kanske kan han komma och hälsa på oss någon annan gång!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.