Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Jensen lägger upp bollen i SM-finalen i streetbasket mellan hennes Ambassadors och vitklädda Team Göran från Göteborg, som till slut vann med 15–6.

Gatans basket tar steget till OS

Färre spelare. Lite tuffare. Och bara en korg. Så ser basketens nya OS-gren ut. Streetbasket har gått hela vägen från gatan till det olympiska rampljuset. Nu lovar också Basketbollförbundet en satsning på landslag.

Musiken från högtalarna rullar på, även under spelets gång. Det känns lite ovant. Det är SM i streetbasket för tremannalag, som avgörs i Stadsparken i Borås under SM-veckan.

I början av juni utsågs streetbasket till OS-sport, med start i Tokyo 2020. Den spelas på en halv basketplan, med två lag som anfaller mot samma korg. När man tagit bollen från motståndarna, gäller det att ta sig utåt från korgen och starta sitt eget anfall utanför linjen för långskott.

En viss kroppskontakt är tillåten, vilket uppskattas av den som vill spela (eller se) tuffare basket. Samtidigt får den individuella skickligheten spelare-mot-spelare avgörande betydelse.

Efterlängtat OS-besked

Ungefär så här spelas basket spontant mot tiotusentals korgar världen över, för skojs skull och med varierande regler. Det är en gräsrotsrörelse som nått OS-status.

- Väldigt kul! Jag har hoppats länge att det ska hända, säger Simona Bartkova i SM-finallaget Ambassadors från Lund.

Hon spelar även vanlig basket i ligalaget Eos, och kan jämföra.

- Jag är en fysisk spelare, så streetbasket passar mig bra. Man ska verkligen hänga i någon eller knuffa hårt för att de ska blåsa, säger Bartkova.

Poängen räknas också annorlunda än i spel fem-mot-fem. Att få bollen i korgen ger normalt en poäng. Skott på långt håll ger två poäng, alltså dubbelt så mycket.

Europatour

Svensk basket hoppas att tremanna-spelet ska bli ett lyft för sporten som helhet.

- Det är lättillgängligt, säger Viktor Henriksson i Team Beone från Stockholm.

Beone hade två starka lag i SM, och spelar ofta på streetbasketens Europatour. I sommar har de tävlingar i bland annat London, Bukarest och Finland framför sig.

Men Sverige har inga landslag i den nya OS-sporten, vilket gjort Beone-spelarna besvikna.

- Förbundet måste steppa upp lite. Svensk basket har ju inte vunnit några stora framgångar fem-mot-fem, säger Daniel Kulin i Team Beone syrligt.

Plastmatta

Basketbollförbundet inser också att streetspelets OS-status motiverar en ökad satsning.

- Det kommer att bli annorlunda under 2018, säger Mats Elsnitz, projektledare för tre-mot-tre-basket.

Underlaget i turneringar är inte asfalt, utan en plastmatta. Under SM blev den hal av regn en dag, så att matcherna fick flyttas till en sporthall. En lösning på regnproblemet är att spela under ett tak utan väggar.