Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Johan Garpenlöv tar över som Tre Kronors förbundskapten säsongen 2019–2020.

Garpenlöv tar över Tre Kronor: "Bra lösning"

Efter två VM-guld med Tre Kronor slutar Rikard Grönborg som förbundskapten. Ersättare blir hans assisterande, Johan Garpenlöv, som aldrig tidigare varit huvudtränare.

Johan Garpenlöv har varit assisterande förbundskapten under Grönborgs ledning, med ansvar för det offensiva spelet. Att få bära huvudansvaret är en tanke som slog honom för några månader sedan och han ser fram emot uppgiften att ta över efter VM 2019 och tre år framåt.

- Det har väl växt fram under sommaren. Nu när det blev aktuellt i augusti känns det helt enkelt riktigt bra, säger han till TT.

TT: Har det varit på gång länge?

- Nej, utan mer bara att jag fick en intresseförfrågan under VM om jag var intresserad om Rikard inte skulle fortsätta. Naturligtvis sätts ju tankarna igång och man börjar fundera lite grann. Sen tog förbundet kontakt med mig i augusti och vi kom fram till att jag är en bra lösning.

Aldrig varit huvudtränare

Garpenlöv har funnits vid Grönborgs sida sedan han tog över rollen som förbundskapten 2016, och 50-åringen säger att det finns en del att inspireras av hos sin jämnårige kollega.

- När man jobbar nära en person försöker man snappa upp de bra sakerna, och försöker lära sig hur de jobbar, Det har jag gjort under de här två åren och får ett år till på mig att snappa upp det som är bra i Rikards ledarskap.

TT: Vad är det?

- Jag tycker att han är strukturerad, noggrann och har ett otroligt kunnande för hur man ska spela ishockey.

Som spelare vann Garpenlöv tre SM-guld med Djurgården och spelade tio säsonger i NHL innan han avslutade karriären 2001. Han har aldrig tidigare arbetat som huvudtränare, nu får han det mest prestigefyllda jobbet i svensk ishockey.

- Jag tycker själv att jag har en lång erfarenhet av att spela på alla nivåer. Jag har jobbat som assisterande i sex år och tidigare med andra landslagscoacher. Det jag saknar är att vara ytterst ansvarig, det är något jag måste göra så bra jag kan, och få erfarenhet av.

NHL-intresse för Grönborg

Sverige har två raka VM-guld under Grönborgs ledning, och det finns inte mycket som Garpenlöv vill förändra. Varken i spelet eller i organisationen.

- Det som kommer hända nu är att jag kommer ta lite tid på mig och fundera på vilka jag vill jobba med. Den processen kommer sättas igång efter den här helgen när det blir lite vardag igen, säger han.

Rikard Grönborg och hans familj har precis fått tillökning och de ska bosatta i Nordamerika. Det har även tidigare rapporterats om att ett framtida NHL-jobb skulle vara aktuellt.

- Jag har pratat med några NHL-klubbar under sommaren. Det finns några lag som visat intresse och det är en dialog som kommer att fortsätta. Men just nu är det bara spekulationer och jag vill gärna fullfölja kontraktet med Hockeyförbundet. Så jag vet inte ännu vad mitt nästa jobb blir, säger Grönborg till Expressen.