Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

García äntligen en majorvinnare

Vilken duell, vilket drama. I 74:e försöket vann Sergio García äntligen sin första major.

Det är svårt att skriva en vackrare golfsaga än den som utspelade sig inför storpubliken på Augusta National på söndagen.

På det som skulle ha varit legenden Seve Ballesteros 60:e födelsedag fick arvtagaren Sergio García – efter fyra andraplatser tidigare i karriären – till slut vinna en major. Efter Ballesteros och José María Olazábal blev han den tredje spanjoren som har vunnit Masters.

- Det är otroligt att göra det på hans 60:e födelsedag och ansluta mig till honom och Olazábal, mina två idoler hela livet, säger García.

För alltid klev han nu också ur rollen som "den bäste spelaren som aldrig har vunnit en major".

- Det har varit en så lång väntan, säger han.

- Jag har tänkt tanken att jag aldrig någonsin kommer att vinna. Jag har haft så många chanser, men antingen har jag förlorat eller så har någon gjort någonting extraordinärt för att slå mig.

"Kände ett lugn"

Sättet som García vann på lämnade heller ingenting att önska. Han och Justin Rose gick ut i delad ledning i ledarbollen och såg till att göra avslutningsdagen i Masters till en av de allra mest minnesvärda.

García började bäst och ledde som mest med tre slag, men sedan svajade den 37-årige stjärnan. Efter Garcías bogeys på hål 10 och 11 hade det svängt rejält och Rose ledde med två.

När Sergio García sedan hittade skogen och tvingades plikta ett slag på hål 13 talade det mesta för Justin Rose. Men García lyckades rädda par.

- I dag kände jag ett lugn som jag aldrig har gjort på en majorsöndag, även efter ett par bogeys var jag fortfarande positiv och hade tron, säger han.

- Den putten (på 13:e) gjorde att det vände lite för mig, även om den bara var för par gjorde den mig mer trygg och sedan spelade jag två bra hål.

García gjorde birdie på 14:e och följde upp det med en eagle på 15:e efter ett fenomenalt inspel som träffade flaggan. Plötsligt var det helt lika igen och spanjorens sensationella comeback fick Augusta att koka.

Rose tog ledningen på nytt när han sänkte en kort birdieputt på 16:e, bara för att tappa greppet efter en bogey på 17:e.

Knöt nävarna

På 18:e slog Rose inspelet nära, men missade birdieputten från två meter. García, som hade slagit ett ännu bättre inspel, fick chansen att avgöra och bryta sin majorförbannelse – men missade.

Båda slutade på totalt nio under par och särspel – och 18:e hålet igen – fick avgöra.

Justin Rose hamnade i trubbel och när han missade sin parputt hade García två puttar på sig att avgöra. Garcia – den ende spelaren som gick under par alla fyra rundor på Augusta – satte birdieputten direkt och knöt nävarna när allt var klart. Lite senare fick han hjälp av fjolårsvinnaren Danny Willett att sätta på sig den gröna segerkavajen.

Rose var besviken över sin missade chans, men kunde samtidigt inte låta bli att glädja sig åt att det var en god vän och välförtjänt vinnare som hade besegrat honom.

- Det finns en tröst i det. Som jag känner mig nu har han känt sig många gånger tidigare, så det är omöjligt att inte känna sig glad för honom, säger engelsmannen som tog sin hittills enda majorseger i US Open 2013.

Det var för övrigt första gången sedan 1994 som européer vann Masters två år i rad – och första gången sedan 1991 som Europa tog en dubbelseger.