Efter att ha dragit samma axel ur led fyra gånger kände Sven Thorgren att det var dags att operera. "När det här är läkt så har de satt tillbaka den broskringen som man har från början, som är det första man slår bort när man slår den ur led."
Efter att ha dragit samma axel ur led fyra gånger kände Sven Thorgren att det var dags att operera. "När det här är läkt så har de satt tillbaka den broskringen som man har från början, som är det första man slår bort när man slår den ur led."

Galna trick stressar Sven Thorgren

Sven Thorgren kan bara stilla se på när konkurrenterna gör mer och mer avancerade trick. Det stressar honom, men beslutet att operera axeln var oundvikligt.

ANNONS
|

Nyopererad, med armen i mitella, är Sven Thorgren ändå positiv. Efter att ha dragit högra axeln ur led för tredje gången – två gånger bara den här våren – kände han att det fick vara nog. Han bestämde sig för att operera.

- Det var ett svårt beslut att ta eftersom det aldrig blir någon kort rehabilitering, men samtidigt var det bra tajmning. Det finns många som drar axeln ur led och klarar av att köra ändå, men jag hade inte gillat det. Jag tror att det här är bra i slutändan, säger Sven Thorgren.

ANNONS

OS-fyra 2014

Redan några dagar efter operationen känns det mycket bättre i axeln än förväntat. Mycket mer än lätt styrketräning och pass på motionscykeln blir det inte under det förberedande OS-lägret på Kreta. Men när han om tre–fyra månader ska börja träna för fullt igen gör han det med vetskapen att han redan är OS-klar.

Hans senaste säsong, som toppades av ett slopestyleguld på X-Games, räckte för att övertyga SOK om att ta ut honom till OS 2018 redan nu.

- Nu är en snowboardkarriär mycket mer än bara tävlingar, men OS är absolut det största man kan vinna. Det är skönt att ha ett större mål än bara alla de stora vanliga tävlingarna, säger Sven Thorgren.

I OS-debuten i Sotji 2014 blev det en fjärdeplats i slopestyle. Den här gången lär han dessutom få dubbla chanser, då även big air har lagts till på programmet. Thorgren är än så länge bara OS-uttagen i slopestyle, men utgår från att han får ställa upp i båda disciplinerna.

Avundsjuk på skidåkarna

- Det är svinkul, vi är vana att tävla i båda och det ökar ju ens chanser med 100 procent att göra ett bra resultat. Längdskidåkarna har ju hur många grenar som helst, det är klart att de tar medaljer, säger 22-åringen.

ANNONS

Men även om beslutet att operera axeln känns rätt erkänner han att det är jobbigt att se konkurrenterna bli bättre, medan han själv bara kan visualisera sina åk, något han ägnar mycket tid åt nu när han är skadad och strandsatt.

Häromdagen fick han se japanen Yuki Kadono sätta en kvadruppel cork 1980. Sven Thorgren förklarar:

- Det är alltså fyra volter och fem och en halv skruv. Det är helt galet faktiskt.

TT: Är det stressande?

- Det är ju den värsta stressen man kan ha. Men det gör att jag känner att jag vill komma tillbaka dubbelt så peppad och stark.

Rädsla största fienden

Framför allt vill han inte komma tillbaka och känna sig rädd. Rädslan, säger han, är en omöjlig följeslagare om man ska lyckas som snowboardåkare.

- Det viktigaste efter en skada är att komma tillbaka mentalt redo, att inte vara rädd för att skada sig igen. Det är min målsättning, att absolut inte bli rädd.

ANNONS

I väntan på att bli frisk tänker han lägga sitt fokus på barmarksträning. I Sven Thorgrens fall innebär det inte bara tunga intervallpass och fysträning. Det innebär också att tillbringa mycket tid på fyra hjul.

- Skateboard räknas som barmark, absolut! Det är väldigt viktigt för mig. Jag känner att det ger mig mycket för min snowboardåkning också, mest i stil och kroppskontroll. Jag försöker träna precis så mycket att jag ändå kan skejta utan att typ halta.

Kolimbari, TT:s utsände

Fakta: Sven Thorgren

Född: den 14 oktober 1994

Sport: Snowboard, slopestyle och big air

Främsta meriter: Guld på X-Games 2017 (slopestyle), brons på X-Games 2015 (slopestyle), fyra på OS 2014 (slopestyle), totalseger i big air-touren Air & Style 2016.

Aktuell: Uttagen till OS i Pyeongchang, i slopestyle.

Fakta: De nya OS-grenarna

I OS i Pyeongchang 2018 tillkommer sex nya medaljgrenar jämfört med de senaste vinterspelen i Sotji.

+ Alpint, lagtävling, mixade lag.

+ Snowboard big air, damer och herrar.

+ Skridsko, masstart, damer och herrar.

+ Curling, dubbel, mixade lag.

Grenar som tas bort är snowboardens parallellslalom för både damer och herrar.

Totalt avgörs 102 medaljgrenar i Pyeongchang och det är cirka 2900 tävlande.

ANNONS