Finlands Aku Räty och Sveriges Linus Öberg under torsdagens ishockeymatch i Junior-VM 2020. Under lördagen vann finländarna mot Slovakien. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Galen finländsk målfest – krossade Slovakien

Från en rejäl smäll till jättekross. Finland hämtade sig från förlusten mot Sverige, svalde nervositeten och krossade Slovakien med 8–1.

Finland, som är regerande världsmästare, fick en inledande smäll i och med förlusten mot Sverige i premiärmatchen i junior-VM i ishockey i tjeckiska Trinec.

Lagets mest erfarne spelare, anfallaren Rasmus Kupari, skadades och även om en 3–2-seger för Sverige inte låter så ojämnt så var det ett nervöst och underpresterande Finland som förlorade den dagen.

Detta var dock inget som syntes i mötet med Slovakien, som visserligen kunde spela avslappnat sedan de besegrat Kazakstan (med 3–1).

Kazakerna lär efter två inledande förluster troligtvis inte plocka tillräckligt med poäng mot vare sig Sverige eller Schweiz för att klara sig från nedflyttningskvalet – vilket alltså Slovakien gör i det läget.

Men slovakerna rådde inte på ett Finland som beslutat sig för revansch.

Juniorlejonen matade in puck efter puck – bland annat genom brödraparet Aku och Aatu Räty – och skapade sig en sexmålsledning innan Slovakien till sist, i slutet av den andra perioden, fick reducera genom en stiligt styrd puck i nätet av Robert Dzugan.

Fler chanser än så gavs de inte, och Finland utökade till 8–1 innan den sista perioden var slut.