Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gais tilldöms segern i skandalderbyt

600 raketer sköts in på planen under 90 sekunder i derbyt mellan IFK Göteborg och Gais. Målvakten i Gais, Marko Johansson, ådrog sig en hörselskada och matchen återupptogs aldrig.
Nu tilldöms Gais segern i efterhand med 3–0.
– Det här är det enda korrekta beslutet i en oerhört tråkig och ledsam fråga, säger Gais ordförande Glenn Heiman.

I måndags var det upplagt för derbyfest i Göteborg när IFK Göteborg ställdes mot Gais i Svenska cupens andra gruppspelsomgång. Någon andra halvlek blev det dock aldrig i den matchen.

Detta efter att det skjutits 600 raketer under 90 sekunder ut från IFK-klacken. Samtidigt som raketerna sköts in över planen lämnade spelarna från de båda lagen och försvann ned i sina respektive omklädningsrum.

LÄS MER: Här är alla turer kring derbykaoset

Drygt en timme senare kom beskedet att matchen inte skulle återupptas under måndagen.

Istället kunde klubbarna och förbundet komma överens om att matchen skulle spelas klart på Bravida arena under tisdagen inför tomma läktare.

Men under tisdagsmorgonen valde Gais att inte längre ställa upp och försökte lämna walk over till matchen. Samtidigt åkte IFK Göteborg ut till Bravida arena och förberedde sig på match.

Gais lämnade WO – två gånger om

Någon match blev det inte då heller.

– Framför allt därför att de sportsliga förutsättningarna har förändrats. Vår målvakt är inte kapabel att spela matchen, sa Gais ordförande Glenn Heiman då.

LÄS MER: Här gömdes derbypyrotekniken: "Aldrig sett något liknande"

Istället meddelade Svenska fotbollförbundet att de nu försökte hitta ett nytt speldatum som alla kunde enas kring.

– Ambitionen är att den ska spelas klart innan sista omgången i gruppspelet, men vi utesluter inte att det skulle kunna bli så att matchen behöver spelas klart senare, sa Tobias Tibell, Svenska fotbollförbundets tävlingschef.

Gais tilldöms segern – vinner med 3–0

Efter det var det många som återigen trodde att det skulle bli match. Men under torsdagen lämnar Gais in walk over återigen.

Efter det meddelade Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté att matchen inte kunde återupptas och slutföras och lämnade samtidigt över ärendet till disciplinnämnden för "att besluta om de sportsliga konsekvenserna".

Under fredagen kom så beskedet till slut – Gais tilldöms segern med 3–0.

I disciplinnämndens beslut går bland annat att läsa:

”Det är klarlagt att det är Göteborgs supportrar som antänt och kastat pyrotekniken. Det har i sin tur lett till att matchen har avbrutits. Enligt huvudregeln ska alltså den förening vars supportrar har orsakat att en match avbrutits, förlora matchen, dvs. i detta fall Göteborg. Frågan är då om undantagsregeln vid särskilda skäl kan användas. Undantagsregeln tar först och främst sikte på den situationen att det inte går slå fast om det är något lags supportrar som har orsakat avbrottet. Det är det som framgått inte fråga om här”.

"Accepterar nämndens beslut utan invändningar"

Texten fortsätter:

"Vad kan då i övrigt vara särskilda skäl? Reglerna vid avbrutna matcher har ändrats på senare år och har medfört att större ansträngningar görs för att en avbruten match ska återupptas. Detta av det självklara skälet att matcher ska avgöras på planen och inte vid ett sammanträde. Men när detta misslyckas ska frågan gå vidare för att avgöras av i första hand Disciplinnämnden och då är huvudregeln förlust för det lag vars supportrar har misskött sig".

Beslutet kan överklagas till Svenska Fotbollförbundets Besvärsnämnd.

På sin hemsida kommenterar IFK Göteborg det faktum att Gais tilldöms en 3–0-seger:

– Vi accepterar nämndens beslut utan invändningar då vi måste tydliggöra för de ansvariga för förseelsen vilka negativa konsekvenser som deras handlande medför för klubben, säger klubbdirektör Max Markusson.

Gais ordförande Glenn Heiman:

– Det här är det enda korrekta beslutet i en oerhört tråkig och ledsam fråga. Jag känner ingen direkt glädje, det hade varit bättre oavsett resultat att ha sluppit allt det här.

Hur har den här veckan varit?

– Jobbig. Både tidsmässigt och med saker och ting som vart destruktiva och tråkiga.

Glenn Heiman fortsätter – nu på spåret kring deras hantering av frågan och matchen. Däribland beslutet att lämna WO.

– Det samlade intrycket den här veckan är att vi har fått oerhört mycket beröm mycket kring att vi har hanterat frågan som vi har gjort, även om det säkert finns de som tycker att det har varit destruktivt också. Men det har kommit beröm från både gaisare och blåvitare.

– Nu är det viktigt att vi ser framåt. Det är seriepremiär om en månad – och en månad går fort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.