Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: MATHIAS BERGELD

Johan Lindqvist: Göteborgsvarvets bana är full av berättelser om vår stad

Så får du Håkan Hellström, Miriam Bryant och Kapten Röd som sällskap under loppet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Andas, lyft blicken och försök vara närvarande. Släpp asfalten och kolla upp förbi publik, sponsorbudskap och foodtrucks. Göteborgsvarvet är ju ett fantastiskt tillfälle, både för alla er som springer och oss som står bredvid och hejar, att upptäcka eller bli påminda om att stan är full av berättelser.

Tittar man på bansträckningen poppar det upp filmscener, böcker och inte minst låtar i skallen. På väg över den respektingivande Älvsborgsbron kan man tänka på alla svepande bilder från Johan Falk-filmerna eller kanske på Håkan Hellströms När lyktorna tänds och förebilden Sten-Åke Cederhöks När lyktorna tänds på andra sidan bron. Släng en blick över axeln och ta in raderna från Kapten Röds Blommor vid Oscarsleden.

Väl på Hisingens shoreline surrar Broder Daniel i skallen men också Miriam Bryants tolkning av Nicklas Strömstedts Sista morgonen: "Those summer nights, We drove around on Hisingen and back again", sjunger hon. Att passera Eriksberg minner förstås, för oss som var med, om när de stora konserterna under några år hölls där och inte på Ullevi. Minns U2 1987, Rolling Stones 1990, Michael Jackson 1988.

Tillbaka till fastlandet via Götaälvbron, och gör en notering i skallen om att när du kommit hem och flippar av kapsylen på den välförtjänta och välkylda flaskan, är det läge att kolla Kurt Olssons broöppnings-klassiker på Youtube.

Vidare upp till Götaplatsen, kanske läge att komma tillbaka senare för lite teater, konst eller konserter, och ta vägen genom Håkan Hellström-land med Allén, Vasastan, Haga och vidare upp mot Azalea. Spurta mot Slottsskogen och lova att du kommer tillbaka i augusti. Då är Kendrick Lamar och Arcade Fire här.

Ja, det finns saker som behöver justeras även i Göteborg och den sanna bilden av stan matchar inte heller helt det du ser i resereportage eller i ditt Instagram-flöde. Sanningen finns som alltid någonstans i gråzonen.

Dessutom skrivs det hela tiden nya berättelser om Göteborg. Av dig, mig och oss. Och av alla de som sjunger om stan. Vi befinner oss alla i steget. Så när jag, som traditionen bjuder, sätter samman en spellista till varvet kommer listan den här gången att fyllas enbart av låtskrivare och artister från Göteborg. Om du ska springa hoppas jag att den blir ett perfekt GBG-soundtrack till ditt lopp. Och jag lovar att den funkar fint även om du ligger alldeles still på picknickfilten i parken eller på en klippa ute vid havet.