Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Varvsgeneralens önskan: "Är det absolut bästa"

Väderprognosen för lördagen är osäker – men Varvsgeneral Bo Edsberger har klart för sig vad han hoppas på. – Det absolut bästa är om det blir 17-20 grader och lätt, sydvästlig, vind, säger han.

Preliminära väderrapporter pekar på att det blir sommarvärme med runt 20-25 grader i stora delar av södra Sverige till helgen. Men det är långt ifrån säkert att Göteborg får ta del av det fina majvädret. En kallfront väntas ligga och lura till havs och över delar av Danmark och det är inte uteslutet att högsommarvärmen i stället kan sluta i regn och betydligt lägre temperaturer utmed västkusten. 

– Prognosen än så länge är väldigt osäker för lördagsdygnet. Inåt landet kommer det vara soligt väder och riktigt varmt på de flesta håll, men det är osäkert om den här fronten når västkusten eller om det stannar till havs. Når den kusten kan det bli 10-15 grader och regn i stället för sol och värme, säger meteorolog Ian Engblom.  

Han fortsätter: 
– Och sedan finns det, i den varma luften, risk för åskskurar, så det kan bli väldigt dramatiska skillnader.

"Kan spela roll" 

Göteborgsvarvet har avgjorts i de flesta olika väderlekarna men Varvets general Bo Edsberger har klart för sig vad han önskar, om han får välja.

– Det absolut bästa vädret är om det är 17-20 grader och lätt, sydvästlig, vind, ungefär upp till fem meter per sekund. Det får gärna vara lite växlande molnighet, lite sol för publikens skull och lite moln för löparnas bästa. 

Varje år finns det en förhoppning hos elitlöparna som springer Varvet att trimma de tidigare rekordtiderna. För att förbättra möjligheten till att det lyckas hoppas Edsberger att vädergudarna ska bjuda på en gnutta vind när lördagen kommer. Inte för mycket – men lite lagom. 

– Är det västlig vind, vilket det ofta är i Göteborg, får man medvind på bron och på Hisingen. Inne i stan fångar husen vinden, så då har löparna mest glädje av den och inte lika mycket nackdel av motvinden. Även om elitlöparna håller ett jämnt tempo och nästan springer lika fort oavsett om det är upp eller ner så kan vinden spela lite roll. 

– Så lite lätt sydvästlig vind, 17-20 grader, det är förutsättningarna som elitlöparna helst vill ha. Det är då det finns störst chans till att ta rekordet. 

Och vilka förutsättningar passar motionslöparna bäst? 

– Det är nog ungefär samma väderönskningar för dem. Det är bra om vädret blir ganska snarlikt det som har varit tidigare under våren, för då är löparna vana vid att springa i det, att det blir varmt för snabbt och en kraftig temperaturshöjning är inte bra för någon löpare. Skulle det bli upp mot 25 grader blir det så klart tuffare att springa. 

Och när det gäller vind ser Edsberger ut att få som han önskar.  
– Det kommer mest bli svaga till måttliga vindar på lördag. Skulle det bli åskskurar kan det dock bli rätt så kraftiga vindar, men det brukar vara ganska kortvariga, säger Ian Engblom.