Varvetveckan fortsätter: Rekordmånga deltog i Specialvarvet

Under fredagen lade barn, unga och vuxna flera kilometer bakom sig när de deltog i årets upplaga av Specialvarvet, som på 15 år har växt med 2 000 deltagare. Irené Andersson har tränat hårt inför årets lopp.

ANNONS
|

Om man vill få en pratstund med Irené Andersson under Specialvarvet måste man vara snabb för att komma ikapp henne. Hon varvar att gå och springa, och när hon springer går det fort.

Det är inte så konstigt – hon har legat i hårdträning.

– Såhär, säger hon och visar hur hon har tränat på att lyfta knäna högt i ett raskt tempo.

– Vi springer alltid loppet, det är roligt, säger hennes vän Lovisa Särnå.

Inspirerades av lopp i huvudstaden

Det är få lopp under varvetveckan som har sådan energi och glädje som Specialvarvet, som har hållits varje år sedan 2004.

Det var då idén väcktes hos Tarja Jokinen, tävlingsansvarig för Specialvarvet, att starta ett lopp för de med intellektuella funktionsvariationer.

ANNONS

– Jag hade varit i Stockholm och besök ett liknande lopp. Jag började fundera och tänkte att det här kan vi göra bättre i Göteborg, säger hon och skrattar.

Det första året anmälde sig 400 personer. I år var det rekordmånga drygt 2 300 som hade anmält sig till sträckorna på antingen 4,1 kilometer eller 2,2 kilometer.

– Det är inte bara folk från Göteborg, utan från hela landet. Vi har ett gäng från Hammarby som har kommit varje år sedan 2005. Det är ju jätteroligt, säger Tarja Jokinen.

Spenderar sin lediga dag i Slottsskogen

Längs med loppet viftar Clara Andersson med en flagga prydd med regnbågsfärgade bokstäver: "KOM IGEN PS-SKOLAN". Hennes mamma Emma Bengtsson arbetar på Peder Skrivares skola i Varberg och de spenderar sin lediga dag i Slottsskogen för att heja på de 30-tal elever som springer Specialvarvet.

– Så jag och Clara tog en utflykt hit. Eleverna har verkligen satsat och tränat hela läsåret, varje fredag, berättar Emma Bengtsson medan hon håller upp en större flagga tillsammans med kollegan Emma Lindvall Zejak.

Emma Bengtsson, Clara Andersson och Emma Lindvall Zejak hejar på eleverna från Peder Skrivares skola.
Emma Bengtsson, Clara Andersson och Emma Lindvall Zejak hejar på eleverna från Peder Skrivares skola. Bild: Robin Aron

– Det här är kul, det är en folkfest med så härlig stämning, säger Emma Lindvall Zejak och får medhåll:

– Alla får chansen att vara med oavsett vem man är, alla deltar utifrån sina förutsättningar, säger Emma Bengtsson.

ANNONS

"Bra att utmana sig själv"

David Nilin är van vid Specialvarvet – detta år blir hans tredje omgång.

– Det är bra att utmana sig själv och se om man får en bättre tid denna gång, säger han, även om han erkänner att han inte har stenkoll på vad han fick för tid sist.

Kommer du köra nästa år också?

– Förhoppningsvis! Det tror jag.

David Nilin kör sitt tredje lopp, och hoppas på att komma även nästa år.
David Nilin kör sitt tredje lopp, och hoppas på att komma även nästa år. Bild: Robin Aron
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS