Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Varvet-veckan är igång – rivstartar med alternativt terränglopp

Träd istället för folkmassor och fågelkvitter istället för hurrarop. På tisdagen drog varvet-veckan igång med Trailvarvet där 1 000 deltagare springer över Änggårdsbergen. För löparen Karin Dahl Pedersen, som inte längre kan springa på stadens asfalt, är skogsvägarna perfekta.

Musiken pumpar och arrangörerna peppar löparna som värmer upp vid Björngårdsvillan i Slottsskogen. Framför startlinjen stretchar makarna Karin Dahl Pedersen och Pelle Pedersen en halvtimme innan start.

Karin Dahl Pedersen har sprungit Göteborgsvarvet tidigare, men har nu ett skadat knä.

– Jag kan inte springa på asfalt längre, då blir det terräng, säger hon.

Hon och hennes man är två av 1 000 deltagare under årets upplaga av Trailvarvet, ett lopp som hålls under tisdagskvällen och är 11,5 kilometer långt.

80 procent på grus- eller skogsstigar

För löparen som vill ha något annat än Göteborgsvarvets asfaltstunga bana är det alternativa loppet genom Änggårdsbergen perfekt. 80 procent av banan går på grus- eller skogsstigar. Vägen kantas inte av byggnader och folkmassor utan av bark och löv.

I stället för öronbedövande hurrarop hörs fågelkvitter.

– Det är en härligare miljö och så vackert uppe i Änggårdsbergen, tycker Karin Dahl Pedersen även om Trailvarvet blir något tystare än Göteborgsvarvet.

– Det är ju inte lika mycket publik och folkfest. Det kan man sakna.

Pelle Pedersen och Karin Dahl Pedersen gör sig redo för Trailvarvet. Det är andra året som de springer terrängloppet ihop.. Bild: Anna Tarnhuvud
Pelle Pedersen och Karin Dahl Pedersen gör sig redo för Trailvarvet. Det är andra året som de springer terrängloppet ihop.. Bild: Anna Tarnhuvud

Läs även: Här är allt du behöver veta inför varvetveckan

Hon och Pelle Pedersen strävar inte efter att slå någon speciell tid. Pelle visar hur han visserligen har klocka på sig under den långärmade tröjan men säger bestämt att han inte kommer titta på den under loppet.

– Den är mest till för att hålla koll på när starten är, säger han och skrattar. Vi gör det här som en kul pargrej. Det är inte så att vi tänker att vi ska slå alla andra 52-åringar.

Förrädisk terräng

Enligt Karin Dahl Pedersen kan Trailvarvets terräng samtidigt vara förrädisk. När man springer i vacker natur vill man ju gärna ta del av miljön runt omkring.

– Då tittar man upp för mycket och så plötsligt snubblar man på en rot. Man får se upp var man sätter fötterna, säger hon.

Förra året vann Patrick Lindegårdh (00:46:29) och Anna Närhi (00:50:11) herr- respektive damklassen.

Enligt de preliminära resultaten tog Heino Ollin hem segern i herrklassen i år (00:44:58). I samma veva slog han förra årets tid med drygt en och en halv minut.

I damklassen sprang Karin Nilsson snabbast, men inte riktigt fort nog för att slå förra årets vinnare (00:51:22).