Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån/Anders Ylander
Bild: Bildbyrån/Anders Ylander

Springa riktigt långt har aldrig varit min grej

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist om sina förväntningar inför Göteborgsvarvet-debuten.

I måndags kväll körde jag mitt sista träningspass inför Varvetveckan. Det blev åtta kilometers terränglöpning i kustmiljö med paus för ett salt – och ganska svalt – kvällsdopp i solnedgången. En fantastisk stund på en av årets varmaste kvällar. En upplevelse jag högst troligen hade gått miste om ifall jag inte haft ett tydligt mål som fått mig att snöra på mig löparskorna: Dagens 21 kilometer löpning.

För i dag är jag inte bara stolt över att Göteborgs-Posten under sju timmar sänder hela Göteborgsvarvet på gp.se utan också för att jag själv gör Varvetdebut. Förvisso inte helt utan oro, för att springa riktigt långt har aldrig varit min grej.

I staden har peppen inför dagens lopp vuxit under hela veckan: det pratas om Varvet på stan, tusentals löpare har sprungit Trailvarvet och Stafettvarvet och vi själva har publicerat artiklar om allt från kostråd och intervjuer med världsstjärnor till hur Göteborgs ekonomi påverkas av folkfesten. Annars har data varit hett de senaste veckorna eftersom GDPR ersätter PUL i nästa vecka. Syftet med den nya lagstiftningen är att stärka individers rätt till sina egna personuppgifter, vilket är en högst rimlig ambition. Men man ska inte tolka det som att alltid är dåligt att företag och organisationer använder sig av data, det kan också underlätta och förenkla ens vardag. En tidning som Göteborgs-Posten kan se vad läsarna verkligen efterfrågar, en streamingtjänst kan ta fram förslag på vilken serie du kan tänkas vilja titta på härnäst och jag kan visa hur min medverkan i Göteborgsvarvet fått mig att börja träna avsevärt mer än tidigare.

Förra årets blygsamma resultat finns nämligen svart på vitt i min träningsapp: 12,7 kilometers löpning fördelat på fyra tillfällen, ett snitt på 3,125 kilometer per gång. Utslaget på hela året blir det 34 meter om dagen, som en daglig springtur till bussen … Antalet höjdmeter som jag betvingade 2017? 108. Det är ungefär som att gå upp till toppen av Lilla Ramberget och sedan ner igen.

I år har jag på drygt fyra månader sprungit 129,4 kilometer fördelat på 24 tillfällen, ett snitt på 5,39 kilometer per gång. Utslaget på årets som hittills gått blir det 1 244 meter om dagen. Antalet höjdmeter jag avklarat är likvärdigt med att bestiga både Åreskutan och Lilla Ramberget.

Även om årets siffror inte heller de är något att skryta med i löparkretsar är ändå utvecklingen ett kvitto på att ett mål verkligen kan ge effekt. Och jag är väldigt glad att Göteborgs-Posten är med och bidrar till årets stora folkfest som nog för många fler än mig innebär ett mer hälsosamt och välmående liv.

Hur går det då i dag? När jag i vintras bestämde mig för att springa Varvet hade jag som mål att nå under 1.50. I dag – efter att ”livet kommit emellan” lite för många gånger – inser jag att två timmar är ett mer realistiskt mål. Vad som däremot har hänt under resans gång är att sluttiden inte längre är lika viktig. Det är inte hela världen om jag inte når två timmar.

Blir det för jobbigt får jag väl pausa vid Jubileumsparken och ta ett svalt dopp i Pöl Harbour.

Christofer Ahlqvist

Chefredaktör Göteborgs-Posten