Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Så tar du dig i mål med hälsan i behåll

Det har blivit dags för GöteborgsVarvet och drygt 60 000 löpare att ta sig igenom 21 kilometer i 25 graders värme. Enligt Claes Mangelus, medicinskt ansvarig för GöteborgsVarvet, har förberedelserna i år varit större än tidigare år. - Minska tempot och låt det få bli en trevlig träningsrunda, så inte loppet slutar i en tragedirunda i vårt tält, säger han.

I dag går startskottet för världens största halvmaraton då 60 000 löpare deltar i loppet och 200 000 åskådare hejar på i högsommarvädret.

Men i år har det varit extra mycket förberedelser och dessutom har extra resurser satts in på grund av värmen, berättar Claes Mangelus, medicinskt ansvarig för Varvet.

- Vi har samarbete med hela stans ledningsorganisationer så som brandkår, ambulans och polis. Vi har förstärkt så mycket vi kan göra naturligtvis. Jag har försökt gå ut i media  för att uppmana de som delar att ta de lugnt. Det har varit så kallt hittills, så folk är inte vana vid värmen. Slå inga rekord i dag, utan njut av folkfesten. Minska tempot och låt det få bli en trevlig träningsrunda, så inte loppet slutar i en tragedirunda i vårt tält, säger han.

LÄS MER: Varvet går – se upp i trafiken

"Ring 112"

Han berättar att det finns en större risk än vanligt i dag, för att olyckor under loppet kan komma att ske.

Detta, för att det inte funnits tid för deltagarna att träna inför det stundande Varvet i värmen - förrän i går när temperaturen steg dramatiskt.

- Det är en större risk idag, när värmen lyser på så slår det direkt till. En uppmaning till folket är att dricka en mugg med vatten vid varje station.

Hur agerar man om man ser en person bredvid sig må dåligt under loppet?

- Se till så att personen svarar på tilltal och är vid medvetande. Du kan försöka lägga personen i sidoläge och ring 112 om det inte finns någon sjukvårdsstation i närheten.

Claes Mangelus berättar att det värsta året, till olyckor sett, var 2010.

- Men även under toppåret 2013. Då hade vi ett 80-tal personer i tältet och ytterligare 40 till 50 personer fick köras till sjukhus. Men 2010 var det värsta, vi var däremot mer förberedda under 2013.

I samband med att den sista gruppen börjar springa uppger Claes Mangelus att det än så länge är hyfsat lugnt i sjukvårdstältet.

- Det har blivit lite kallare och kyligare och det är jag lycklig över. Vi tror inte att det kanske blir så farligt på grund av det. Vi brukar få oroande rapporter när de springer på Hisingssidan, men det har vi inte fått. Men det är för tidigt att ropa hej än, säger han.

Ingen allvarligt skadad

Enligt Claes Mangelus har mellan 15 till 20 personer kollapsat vid 16-tiden.

- Det har varit vanliga löparkollapser, som egentligen inte är så farligt men jobbigt när de väl händer. Ingen har skadats allvarligt, så det ser ut att bli ett "normallopp", säger han.

Enligt Claes Mangelus är har det mesta dels varit löparkollapser  kommer intensivvårdstältet finnas på plats till 20-tiden ikväll.

- Någon har haft värmeslag med över 41 grader, vilket potentiellt sett är farligt, men kommer man under vård snabbt så är det ingen fara. I övrigt är det inget utöver det vanliga, vilket nog är tack vare kylan.