Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så hanterar polisen Göteborgsvarvet

En av årets största insatser väntar polisen under Göteborgsvarvet. Men någon hotbild mot löparfesten finns inte, enligt insatschef Johan Hansson.
– Det är viktigt att säga, säger han.

60 000 anmälda löpare och hundratusentals människor i omlopp runt banan. Göteborgsvarvet blir en av polisens största insatser under 2019. Men hur jobbar de för att minska risken för incidenter under denna löparfest? Johan Hansson är polisinsatschef för Göteborgsvarvet och berättar att huvuduppdraget myndigheten har en sån här dag är att synas och finnas tillgängliga.

– Det ska vara lätt att få kontakt med plis om man behöver vår hjälp. Vi ska finnas tillhands på platserna där vi märker att vår närvaro behövs, säger han.

Polisen vill inte gå ut med hur många personer de kommer ha i tjänst kopplat till Göteborgsvarvet, men att poliskostymer kommer synas i närheten av banan råder det ingen tvekan om.

– Vi pratar aldrig antal poliser utan vi resurssätter utifrån hotbild, samhällspåverkan och komplexitet. Men det här är en av årets större insatser. Mycket handlar om att ha en bra samverkan med alla andra aktörer som är involverade, säger Johan Hansson och fortsätter:

– Vi finns som ett komplement och vi är med runt varvet för att hantera saker som faller utanför ramen som normalt. Göteborgsvarvet har stor samhällspåverkan och sträcker sig över stora delar av staden. Det påverkar alla i Göteborg som vill röra sig. Det stället höga krav på både samhället och arrangören.

Ingen hotbild mot Varvet

De senaste åren har flera terrordåd mot större folksamlingar runt om i världen skett. Minnet av bombattentatet vid Boston Marathon 2013 som dödade tre personer lever fortsatt kvar i löparvärlden. Men någon hotbild mot Göteborgsvarvet finns inte, menar Johan Hansson.

– Det är viktigt att säga att det inte finns någon konkret hotbild mot varvet som evenemang. Men vi måste självklart följa med vad som händer i omvärlden. Det vore naivt att inte tänka i de banorna att det kan hända, så det gör vi givetvis. Mycket handlar om att mentalt förbereda våra poliser på att vi kan få allvarliga händelser. Men det finns ingen konkret hotbild mot Göteborgsvarvet, säger han.

Hinner ni poliser njuta av Göteborgsvarvet någonting?

– Jag tror och hoppas att mina poliser får möjlighet att göra det, men fokus är något annat. Vi ska egentligen hålla koll på allt annat än loppet