Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Polisen inför Varvet: "Vi är beredda på det mesta"

Det är bara några få timmar kvar till startskottet för den första gruppen tar sina första steg på Slottsskogsvallen i Göteborg. Enligt polisen är det mycket planering som ligger bakom evenemanget för att allt ska gå i lås. - Vi är beredda på det mesta en sådan här dag, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

I år är det dags för 38:e GöteborgsVarvet – en folkfest som startade redan 1980.

Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst, berättar att de är en stor polisinsats som pågår under större delen av dagen på grund av loppet.

- Till stor del är det för att hjälpa till i trafiken och se till så att den flyter på som den ska. Det brukar inte vara så mycket trafikolyckor, alla är så medvetna om den här dagen och de flesta vet att allting tar lite längre tid och var det är avstängt. Men vi är beredda på det mesta en sådan här dag. I dag blir nog värmen det största problemet för de som ska springa, de får fylla på bra med vätska, säger Peter Adlersson.

Han berättar att GöteborgsVarvet är väl inarbetat efter att ha arbetat med sportevenemanget i flera år.

- Det är väl inarbetat med arrangörerna om hur det hela fungerar. Det här är en hyfsat stor insats och en betydande resurs. Det är mycket att hålla koll på. Vi har både patrull ute på plats men också helikopter i luften.

LÄS MER: Så tar du sig i mål med hälsan i behåll

"Respektera alla avspärrningar"

Enligt polisen finns det inga kända hot mot evenemanget.

- Det brukar det inte vara mot GöteborgsVarvet. Men man får vara beredd på att man kan få göra andra saker än de man blir tilldelad, men det finns en god planering för det här. I övrigt ser vi fram emot en bra dag i löparspåren och vi hoppas på en mycket trevlig dag för alla inblandade, säger han.

Han uppmanar dock de som kommer befinna sig på plats om en sak:

- Respektera alla avspärrningar och se till att inte gå innanför om det är avspärrat.

LÄS MER: Folkfesten närmar sig – 60 000 löpare anmälda

"Slå inga rekord i dag"

Enligt Claes Mangelus, medicinskt ansvarig för Varvet, har det i år varit extra mycket förberedelser och extra resurser har satts in på grund av värmen.

- Vi har samarbete med hela stans ledningsorganisationer så som brandkår, ambulans och polis. Vi har förstärkt så mycket vi kan göra naturligtvis. Jag har försökt gå ut i media  för att uppmana de som delar att ta de lugnt. Det har varit så kallt hittills, så folk är inte vana vid värmen. Slå inga rekord i dag, utan njut av folkfesten. Minska tempot och låt det få bli en trevlig träningsrunda, så inte loppet slutar i en tragedirunda i vårt tält, säger han.