Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Meseret Belete Tola vann Göteborgsvarvet

Supertalangen Meseret Belete Tola blev i och med dagens seger i damernas Göteborgsvarv den yngste vinnaren i loppets historia. Utan någon utmanare i närheten vann hon loppet på tiden 1:09:06.
– Jag är väldigt glad, jag känner mig lycklig, säger hon.

Göteborgarna som slagit sig ner längs med banan kan ha varit med och sett en framtida storstjärna tändas. 16-årige Meseret Belete Tola fyller 17 senare i höst men är redan en löpare av absoluta toppklass.

Tiden 1:09:06 var klart snabbast av damerna – och det var inte bara som vinnare hon skrev in sig i historieböckerna. Hon är den yngste någonsin att passera mållinjen först av alla.

Den näst yngste var herrvinnaren 2014 Ghirmay Ghebreslassie från Eritrea. Han var 18 och skulle fylla 19 året han segrade. Men han får nu alltså se sig passerad av Meseret Belete Tola.

Hon är så ung att det efter segern diskuterades huruvida hon, om hon hade varit svensk hade fått delta i loppet. Men efter noggranna efterforskningar kom Göteborgsvarvets ledning fram till att regelverket säger att man måste fylla 17 samma år som man gör sitt första lopp – vilket Belete Tola gör.

När 40 minuter hade passerat var närmsta konkurrenten Bekelech Gudeta från Etiopien en bra bit bakom talangen. Avståndet ner till Gudeta var runt 15 sekunder – och det ökade. På avenyn hade hon utökat luckan med ytterligare några sekunder.

"Lycklig och glad"

LÄS OCKSÅ: Mäktigt ryck avgjorde Göteborgsvarvet

Och när Slottsskogsvallen närmade sig var det riktigt stora genombrottet för etiopiskan ett faktum. Helt solo joggade hon, till synes med mängder av krafter kvar, in på löparbanorna på Slottsskogsvallen till ett ordentligt jubel. En internationell löparstjärna hade tänts.

Supertalangen var nöjd efter loppet.

– Jag har jobbat väldigt hårt för att vinna, säger Meseret Belete Tola.

Vad gör att du är så bra redan nu?

– Det är för att jag har jobbat hårt.

Det här var hennes tredje lopp utomlands och den första segern. Ögonblicket när hon korsade mållinjen på Slottsskogsvallen lär med andra ord följa med henne i vad som kan bli en lång karriär. Än mer imponerande blir vinsten med tanke på det faktum att hon bara tränat seriöst i fem år.

– Det här är det största i min karriär, säger hon.