Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs  Bild: MATHIAS BERGELD
Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs Bild: MATHIAS BERGELD

Jahja Zeqiraj: Skjut upp Göteborgsvarvet

"Skjut upp Göteborgsvarvet till hösten."
Så lyder Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs Friidrottsförbunds, förslag. Detta till följd av Folkhälsomyndighetens förslag att stoppa sammankomster med mer än 500 personer.
– I svåra stunder krävs det handlingskraft, säger han.

Under onsdagen kom Folkhälsomyndigheten med förslaget att man ska stoppa sammankomster med mer än 500 personer.

Detta som en åtgärd för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset covid-19. Regeringen har meddelat att man kställer sig bakom förslaget.

Beskedet har fått Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund, att agera. Nu kommer han föreslå att Göteborgsvarvet skjuts upp fram till hösten.

– Vi har hållit oss uppdaterade, gjort riskbedömningar och vi tar allmänhetens oro på allvar. Med Folkhälsomyndighetens senaste besked så känner jag att vi är nödgade att agera. Självklart är det inget lätt beslut som vi kommer att ställas inför i kväll, säger han.

Zeqiraj fortsätter:

– I svåra stunder krävs det handlingskraft, så att i kan mobilisera våra resurser och det har också krävt att vi ständigt byter strategier. Så den strategin som var för en timme sedan är som bortblåst just nu.

Prioriterar människors hälsa

Tanken var att en beredskapsplan skulle vara framtagen under fredagen. Men nu kan alltså beslutet tas under ett extrainsatt möte under onsdagskvällen. Ett beslut väntas kommuniceras inom en snar framtid.

Hur stor är sannolikheten att du får din vilja igenom?

– Jag får lyssna in olika argument för det ena och det andra. Men jag har egentligen ingen förväntan åt antingen det ena eller andra hållet. Utan mitt ansvar och mitt uppdrag är att hantera denna situationen och det är egentligen det som vi kommer göra.

Hur skulle ett uppskjutet Göteborgsvarv påverka Göteborgs friidrottsförbund?

– Det är det beredskapsplanen kommer hantera och där har vi olika scenarion. Så det är inte riskfritt, men människors hälsa kommer i första hand. Sen får vi föra diskussioner med olika berörda parter.

"Känns helt rätt"

Utgångsläget var att Göteborgsvarvet skulle hållas 16 maj och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att stoppet bör gälla i minst två månader.

– Som ytterst ansvarig för Göteborgs friidrottsförbund så är jag nödgad att agera. Vi måste visa både handlingskraft, samtidigt som vi inte vill skapa onödig oro i det här läget. Så det känns helt rätt att skjuta upp Göteborgsvarvet till ett datum under hösten, säger Jahja Zeqiraj.

Vad gäller Gothia Cup, sommarens stora fotbollsturnering, säger Marcus Jodin, klubbchef i BK Häcken:

– Regeringens besked att stoppa sammankomster med mer än 500 personer påverkar inte Gothia på något sätt som det är just nu. Turneringen spelas i andra halvan av juli. Vi följer naturligtvis utvecklingen, men jobbar just nu på utifrån normalläge.

Dessutom meddelar Göteborgs Friidrott att Götalandsmästerskapen som skulle hållas Friidrottens hus till helgen ställs in. Ett beslut som påverkar 750 deltagare.