Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gichia spurtade till sig segern

Hon var helt uträknad mot landsmaninnan Cynthia Jerop. Men en imponerande avslutning säkrade Tabitha Gichias seger i Göteborgsvarvet.
– Jag trodde inte ens att jag skulle komma topp-tio, säger vinnaren.

Men slutsegraren såg länge ut att bli någon annan. Cynthia Jerop hade sprungit till sig en liten lucka strax före halva loppets passering och tempot var fortsatt högt de kommande fem kilometerna.

Avståndet ner till Tabitha Gichia var så mycket som femtio meter under stora delar av andra halvan av loppet.

Men de sista kilometerna stumnade Jerops ben fullständigt. Tabitha Gichias bet i och kom både ikapp och förbi. Och med tiden 01.08.18 kunde hon titulera sig segrare i Göteborgsvarvet 2019.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna. Jag gick ur tätgruppen ungefär efter åtta kilometer och sprang själv sedan. Men jag hade energi. Jag springer helst själv så jag var inte orolig, säger hon.

Fick låna shorts

Hennes segerlopp föranleddes av en rolig incident. Tabitha Gichias hade glömt sina shorts och fick därför låna ett par från en löpare på en betydligt beskedligare nivå. De shortsen fick springa i ett helt annat tempo än vanligt.

– Jag är glad. Det här är stort för mig och jag gratulerar mig själv. Jag trodde inte ens att jag skulle komma topp-tio. Startfältet var så starkt och många av de andra har sprungit snabbt. Jag trodde aldrig jag skulle kunna springa såhär snabbt på en såhär svår bana, säger hon.

Kände du att segern var klar när du passerade Cynthia Jerop?

– Då hade jag bestämt mig för att springa ifrån henne. Jag har tränat hårt för det här och nu kommer jag vara glad länge.

Se sammandraget från elittävlingen nedan.