Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fougberg siktar på SM-titeln på hemmaplan

Charlotta Fougberg har aldrig sprungit sin hemstads största lopp. Förrän nu.
På lördagen går hon in för att ta en SM-titel på hemmaplan.
– Det kommer vara magiskt, säger hon.

2018 blev startskottet på Charlotta Fougbergs nya inriktning i löparkarriären. En minst sagt imponerande debut på halvmaran i ett lopp i Italien april i fjol, med tiden 1.11.58, förde helt plötsligt upp henne som femte bästa svenska på distansen någonsin.

Hon hade hittat rätt – för en andra gång i löparkarriären.

Maratondebuten skedde tidigare i år i Sevilla – också den med gott resultat. I år är det glesare mellan banloppen. Istället läggs fokus på träning och tävling på de längre distanserna. Under våren och sommaren tar hon sikte mot säsongens höjdpunkt: VM i Doha i september. Men först väntar ett lopp hon längtat länge efter att få springa: Göteborgsvarvet.

– Det känns otroligt bra. Det är alla Göteborgslöpares dröm att få springa här. Jag hoppas på ett sånt stöd och det kommer vara magiskt tror jag.

Vad är dina förväntningar på loppet?

– Jag går för att ta SM-guld. Men sedan är det ett lopp utanför det. Och då gäller det att göra sitt eget lopp. Får jag till ett bra lopp kan det stå sig bra i konkurrensen.

"Jag har tränat tufft"

Förändringen i träningen och distanserna har gett ny energi i vardagen.

– Det har bara inspirerat och motiverat mig. Det har varit en kick att få göra något annat. Jag är bra på de längre distanserna har det verkligen visat sig. Det ger en kick att fortsätta och sätta högre mål, säger han.

Uppladdningen inför Göteborgsvarvet har bestått av ett höghöjdsläger i Sydafrika under tre veckor och ett värmeacklimatiseringsläger i Dubai. Nu är hon tillbaka i ett regnigt Göteborg för att ta emot hejarop från nära och kära i hemstaden.

– Jag har tränat tufft så jag hoppas benen är pigga nu, säger hon.

Vad tror du att du har för fördelar av att springa på hemmaplan?

– Jag kan ju de flesta hörnen i Göteborg så jag kan ta den kortaste vägen hela tiden. Jag ser bara fördelar med det. Jag peppas av att höra mitt namn. Det väcker en till liv. Jag kommer få såna kickar av publiken. Jag hoppas bara jag kan hålla fokus och springa snabbt.

På herrsidan väntas Robel Fshiha ta hem segern. Med en 17:e-plats på terräng-VM har han visat att han håller på allra högsta internationella nivå.

– Jag hoppas springa bra. Ni får kolla imorgon så ser ni vilken taktik jag har, sa Fshiha om sitt lopp under fredagens pressträff.