Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

Fjolårsvinnaren i superform inför Varvet: "Är bättre nu"

I fjol satte hon nytt rekord men missade superbonusen med en sekund. I år tror Viola Jepchumba att hon kan nå drömgränsen. – Jag är i bättre form nu, säger fjolårsvinnaren.

Viola Jepchumba stod för ett starkt lopp under förra året när hon utklassade konkurrenterna och slog till med nya rekordtiden 1.08.01. En putsning med tolv sekunder av Worknesh Degefas tidigare banrekord. Nu är fjolårsvinnaren tillbaka i Göteborg för att springa sitt tredje Göteborgsvarv i karriären. 

– Jag gillar staden, loppet och har många fina minnen från fjolåret, så det är jättekul att vara tillbaka, säger hon till GP. 

Men trots segern var det ändå lite smolk i glädjebägaren efter förra årets seger. Om Jepchumba hade varit en sekund snabbare hade hon fått ta del av Varvets superbonus på 10 000 euro. Men i år ges hon en ny möjlighet att knipa bonusen.

– Jag hoppas kunna springa ännu snabbare i år. Om vädret är gynnsamt och jag får allt att stämma är det möjligt, men det blir tufft. 

Ser man till hur Jepchumba har sprungit i år så är det inte någon vågad gissning att kenyanskan slår till med en ny supertid - under 68 minuter. Tidigare i våras stod hon för en suverän insats när hon vann halvmaran i Prag på tiden 65.22, vilket är nytt personligt rekord. Och hennes känsla inför loppet är bra. 

– Jag har lite mer erfarenhet nu och är i bättre form i år. 

"Tror vi kan få se nytt rekord" 

Pelle Crona, som är ansvarig för elitlöparna i Varvet, tror det finns goda möjligheter för fjolårsvinnaren att slå till med ett nytt banrekord. 

– Hon är helt fantastisk, det visade hon inte minst i Prag. Då sprang hon den första milen på 30.05, det är sanslöst imponerade.  

Och trots att damklassens startfält, enligt Crona, har bättre bredd än någonsin i toppen, har han svårt att se att någon ska kunna hota Jepchumba. Mer öppet tror han att det blir i herrarnas lopp. Rekordmannen från 2016, Richard Mengich, som när han vann i fjol slog till med smått osannolika tiden 59.35 finns återigen med i startfältet. Formen har dock svajat lite för kenyanen. I sitt senaste framträdande vid Paris Marathon låg han länge med i täten, men han orkade inte hela vägen utan kroknade under slutet och sprang i mål som åtta. 

– Jag är inte alls lika säker på att han lyckas försvara sin titel, och den rekordtiden han sprang i fjol, den lär nog stå sig några år, för det var fasligt snabbt, säger Crona. 

Mengich själv hoppas naturligtvis att han ska hitta tillbaka till formen han hade under sitt senaste Varv. 

– Det var mitt bästa lopp i karriären, jag hade stort stöd och många som hejade på mig, vädret var perfekt, allt var bra. I år är det lite varmare, men jag ska göra mitt bästa för att vinna igen.