Eliten laddar för rekord

Aldrig har en löpare lyckats springa Göteborgsvarvet under 60 minuter. Men fjolårets vinnare Richard Mengich tror att det är möjligt att bräcka drömgränsen. – Vi har ett väldigt starkt startfält, med många bra löpare, kan vi driva på varandra så tror jag det är möjligt att slå banrekordet, säger han till GP.

ANNONS
|

Nuvarande banrekordhållaren, Victor Kipchirchir, Kenya, var 25 sekunder ifrån att avverka Varvet på under timmen när han vann 2012. Landsmannen Richard Mengich missade drömgränsen med 44 sekunder i fjol. I år är båda löparna på plats i Göteborg igen för att kämpa om segern och samtidigt försöka springa under 60 minuter.

– Min förhoppning är att springa väldigt bra och riktigt snabbt. Formen känns bra, så jag hoppas att jag ska kunna springa under 60 minuter, säger Richard Mengich.

I år har Göteborgsvarvet bestämt sig för att dela ut en superbonus på 10 000 euro till den löpare som klarar av att springa under 60 minuter. I damklassen väntar samma bonus för den som springer under 68 minuter.

ANNONS

Worknesh Degefa, Etiopien, har tagit hem damloppet de senaste två åren. Men i år väntar tuffast tänkbara motstånd för den regerande mästarinnan. Världsettan Viola Jepchumba, Kenya, som slutade femma vid fjolårets Göteborgsvarv, med en tid på 71.46, har visat imponerande form under 2016. Bland annat var hon nära att klippa världsrekordet på halvmaran när hon sprang på tiden 65,51 i Prag. Och stortalangens självförtroende är det inget fel på.

– Jag ska jobba hårt och springa fort. Jag ska försöka knäcka rekordet och vinna bonusen.

Har du satt upp någon tid du siktar mot?

– 67 minuter tror jag att jag ska klara.

Även de svenska elitlöparna är förhoppningsfulla inför årets Varv, som i år också är SM i halvmaraton. För Isabellah Andersson blir det nionde gången som hon springer Göteborgsvarvet. Svenskan har haft ett tungt 2016, då hon bland annat tvingades bryta Rotterdams maraton. Men trots motgångarna är hon optimistisk inför lördagens lopp.

– Det känns bra i kroppen. Jag har tränat jättebra den senaste månaden. Jag hoppas att jag kan springa bättre än vad jag någonsin har gjort i Göteborg.

ANNONS

En förbättring skulle innebära att Andersson i så fall slår det svenska rekordet på distansen som är 70,30. En tid hon själv satte på Varvet 2012.

På herrsidan tillhör Mikael Ekvall, svensk rekordhållare, en av förhandsfavoriterna till att vinna SM.

– Jag vill vara med och slåss om ett SM-guld. I fjol sprang jag 65.08, kan jag gå under 65 är jag bättre än förra året, och då borde jag ha chans på OS-kvalgränsen.

Per Crona, ansvarig för elitlöparna, är väldigt nöjd med sitt startfält.

– Det bästa som vi någonsin har haft, extra kul med SM också och Isabellahs satsning mot det svenska rekordet. Dessutom är jag nästan säker på superbonusen ryker, åtminstone i damklassen. För herrarna blir det tufft att komma under timman, men vid rätt förutsättningar så kan vi få rekord även där.

ANNONS