Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ekvall och Andersson bästa svenskar

Det blev inga skrällar i SM-tävlingen i halvmaraton. Mikael Ekvall på herrsidan och Isabellah Andersson på damsidan fick lägga till ett SM-guld till medaljsamlingen.
– Jag älskar att springa här, säger Isabellah Andersson.

Isabellah Andersson drog i väg från övriga konkurrenter på damernas SM-klass tidigt och sprang utan konkurrens först in på Slottsskogsvallen. Ett glatt formbesked för veteranen som springer för Hässelby. Efter ett 2017 som inte innehöll många tävlingar på grund av graviditet och barnafödsel började hon tävlingssäsongen 2018 mycket lovande.

– Det är så skönt att jag har börjat komma tillbaka nu. Det känns skönt att jag är duktig inför EM i Berlin i sommar, säger hon.

Precis som resten av löparna fick publikens stöd Isabellah Andersson att kräma ur några extra procent ur benen.

– Publiken, oh my god! De puffade mig jättemycket. Man får hundra procent plus av det. Även om man är trött så blir det lätt av det, säger hon.

En snabb start och sedan hade Isabellah Andersson kontroll över SM-titeln, det visste hon själv redan tidigt in i loppet.

– Jag ville inte ha de andra tjejerna nära mig så jag sprang väldigt snabbt i början för att få ett försprång. Sedan hade jag kontroll, även om jag sprang sakta i slutet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Mäktigt ryck avgjorde Göteborgsvarvet

Mikael Ekvall, som fick se sig besegrad av Mustafa Mohamed i fjolårets varv, tog revansch detta år med en riktigt fin prestation. Dagens största jubel utbröt när Mikael Ekvall, med högerhanden knuten, passerade mållinjen på Slottsskogsvallen.

"Sista 500 njöt jag bara"

Han var inte bara bäste svensk – han var också sjua totalt, vilket är Strömstads-löparens bästa prestation på Göteborgsvarvet hittills i karriären. Tiden 01:03:52 kan Ekvall vara mer än nöjd med denna dag.

– Vid fem och tio kilometer trodde jag på svenskt rekord. Vid 15 kände jag att det fortfarande fanns en chans, men jag gick lite för hårt i början, säger Mikael Ekvall efter loppet.

LÄS MER: 16-åriga supertalangen överlägsen i Göteborgsvarvet

Vid Götaplatsen väntade pappa Pierre för att berätta att närmste svensk var 25 sekunder bakom. Det eggade Ekvall ytterligare.

– I början av loppet hade jag folk med mig, men från 12 kilometer sprang jag ensam.

Ekvall kunde passa på att njuta av inramningen på Slottsskogsvallen.

– Sista 500 meterna njöt jag bara och tog in publiken. Det var riktigt gött. När jag sprang upp på första backen såg jag inte en jävel bakom mig och då njöt jag. Då tog man in atmosfären, säger han.