Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Dubbla SM-guld till Göteborg: "Helt fantastiskt"

Det blev dubbelt Göteborg i SM-klassen. Veteranen Mustafa Mohammed visade att han fortfarande är bäst – och Malin Strand skrällvann. – Det här hade jag aldrig kunnat drömma om, säger Strand.

Mustafa Mohammed har inte sprungit Göteborgsvarvet sedan 2004 – då han som senaste svensk vann hela tävlingen. I år var målet att ta hem SM-titeln, och efter en ganska försiktig start kunde ”Musse” se till att haka av löpare efter löpare.

– Jag provade att rycka nerför Göta Älvbron. Då var det ingen som släppte. Sedan provade jag igen, och då släppte Abraham (Adhanom). Och sedan provade jag igen vid Götaplatsen, och då släppte Micke (Ekvall). Och så småningom släppte Ebba (Tulu Chala) också.

– Jag kände att jag skulle vara stark, jag var väldigt taggad inför detta. Men jag var beredd på en tuffare match än vad det blev.

Den populäre Musse togs emot som en kung när han svängde in på Slottsskogsvallen till stort jubel.

– Det var härligt. Jag försökte verkligen att njuta av publiken, samtidigt som mitt fokus låg på SM-klassen. Sista två kilometerna var roliga, då visste jag att jag skulle vinna guldet och kunde njuta av publiken.

Det här känns ju som ditt lopp – varför har det dröjt 13 år?
– Ja, det finns många olika anledningar. Några år har det inte passat med min hindersatsning, och ibland har det varit skador och sjukdomar.

Men det har gått lite väl lång tid. Kommer du springa det oftare framöver?
– Jag hoppas att det inte dröjer 13 år till, haha. Vi får se, men jag hoppas kunna springa nästa år. Nästa mål är Stockholm maraton, och jag ska försöka vinna SM-guldet där med, säger Mustafa Mohamed.

Hemmaseger även på damsidan

På damsidan överraskade Sävedalens Malin Strand. Hon var inte en av förhandsfavoriterna, men vann med god marginal SM-klassen.

– Jag har haft en väldigt bra träningsperiod ända sedan i vintras. Och jag fick bra flow i dag, bra ryggar och bra känsla. Det var en bra dag, säger Strand.

Hon kommer från Skara, men började träna med Sävedalens AIK 2012 och bor numera i Göteborg.

– Efter Avenyn var jag trött, så då var jag lite nervös. Det var först när jag kom in på upploppet som jag vågade tro på det, jag försökte att inte kolla bakåt.

Hur var det att komma in på upploppet inför fullsatta läktare?
– Det var helt fantastiskt, det kommer jag att leva på länge.

Vad har du för mål med din löpning?
– Jag satsar ganska hårt. Jag vill springa för landslaget, det har jag aldrig gjort. Och så vill jag gärna vinna fler SM-medaljer. I dag siktade jag på topp sex, kanske medalj. Men att jag skulle vinna kunde jag aldrig drömma om, säger Strand, som kom nia bland svenskarna förra året.