Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Drabbades av cancer – nu springer tv-profilen Göteborgsvarvet: "Det var menat"

Camilla Nordlund var mitt i livet och hade precis startat drömprojektet när mardrömsbeskedet kom: hon hade cancer. Fyra månader senare står hon på startlinjen till Göteborgsvarvet för att bevisa att vad som helst är möjligt – och för att stödja andra i hennes situation. – Löpning har blivit ett sätt att ta kommandot över min kropp och mitt liv, säger hon.

30 år gammal fick journalisten och tv-profilen Camilla Nordlund reda på att hon hade cancer. En knöl på benet visade sig vara sarkom, en mycket ovanlig typ av cancer. I dag är hon tillbaka på benen – och i joggingskorna. 

– Jag har aldrig sprungit Göteborgsvarvet tidigare. Jag och en kollega skämtade förra sommaren om att vi skulle springa. Jag var lite småsugen då men sedan hände allt det här och då kändes det extremt långt bort att jag skulle springa. När sedan Ung Cancer hörde av sig och berättade att deras stora event var varvet då kändes det som att det var menat. Är det något jag ska göra är det att komma tillbaka genom att springa Göteborgsvarvet, säger hon. 

"Har gett mig jättemycket"

Hon gör det inte ensam. Som ambassadör för Ung Cancer funderade hon på hur man kunde få fler att visa sitt stöd för organisationen. Hon hade själv fått känna på viljan att bidra och hjälpa via en insamling till Cancerfonden tidigare och visste att många människor ville ge sitt stöd. Då föddes en idé om en utmaning. Sagt och gjort. Hon utmanade två kollegor på att skänka 10 kronor för varje kilometer de sprang. Profiler som Anna Brolin, fotbollsdomaren Jonas Eriksson och Therese Sjögran har hängt på och via sociala medier supportat utmaningen. Nu hoppas hon att fler följer med under Göteborgsvarvet. 

– Det har varit fantastiskt roligt att se hur så många profiler har bjudit på sig själva på ett härligt och roligt sätt. Det har gett mig jättemycket energi att se att så många engagerar sig. Jag tror att många unga i min sits känner samma sak, säger hon. 

"Det kastar omkull allt"

Stödet från vänner och allmänheten har betytt mycket i hennes egen återhämtning. För fyra månader sedan opererades hon – många tuffa löpträningar senare hoppas hon lyckas kämpa sig igenom Göteborgsvarvets 21 kilometer. 

– När man är mitt i livet och får ett sånt här besked… det kastar omkull allt. Man känner en jättestor tacksamhet till alla som bryr sig och man blir väldigt hoppfull om vilka goda krafter det finns i samhället. Tio kronor per kilometer är ingen jättestor summa men om vi är många som gör det blir det faktiskt mycket pengar, säger hon.  

"Kan vara en jobbig påminnelse"

För fyra månader sedan fick hon beskedet ingen vill höra. Om några dagar är hon en del av en av Sveriges största folkfester. 

– Om jag kan göra någon skillnad skulle det känns egoistiskt att inte försöka göra det, Men det är dubbelbottnat. Innerst inne inser jag att anledningen till jag är ambassadör är för att jag själv har varit drabbad. Det kan vara en jobbig påminnelse. Men det känns ändå som att den här typen av initiativ hjälper mig att distansera mig från vad jag gått igenom. När man hjälper någon annan tänker man inte lika mycket på sig själv, säger hon.