Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Besked om Göteborgsvarvet dröjer

De uppemot 80 000 löpare som anmält sig till Göteborgsvarvet får vänta på besked om huruvida det blir något lopp i år. Även för stadens friidrottsklubbar är ovissheten nu stor.
– Om hela den intäkten försvinner – då får vi stora problem, säger IK VIkingens ordförande Klas Forsberg.

Efter att regeringen förbjudit folksamlingar med över 500 personer tidigare i veckan tvingades Göteborgsvarvets ledning fatta beslut om att ställa in loppet som var planerat att gå den 16 maj.

– Det känns otroligt ledsamt. Det är klart att vi måste följa rekommendationerna och vi sätter löparnas hälsa i första hand, men det är otroligt tråkigt. När jag gav personalen den här informationen i morse så var det väldigt ledsna miner och en liten tår också. Det är mycket passion i det här som vi gör, sa Varvsgeneralen Annika Knutsson då.

I samband med beskedet utlovades ytterligare information om vad konsekvenserna blir under fredagen – men nu meddelar tävlingsledningen att den informationen dröjer till onsdag nästa vecka.

Det innebär att det fortfarande är oklart om det blir något Göteborgsvarvet alls i år, eller om det skjuts upp till ett senare tillfälle. Det har heller inte lämnats något tydligt besked om vad som händer med alla inbetalda anmälningsavgifter.

– Jag vill inte spekulera i det, utan det blir en del av helheten när det gäller de ekonomiska konsekvenserna som det här får. Och det beror också på vilka alternativ vi har och vilket vi till slut väljer, sa Annika Knutsson på torsdagen.

Och på fredagen hade man inga nya besked att komma med:

– Nej, vi kommer inte kunna leverera något konkret i dag. Vi har jobbat med att samla in information, och det kommer vi behöva fortsätta att göra innan vi vet vad som händer för oss.

"Det vore en tuff smäll"

Även stadens friidrottsklubbar lär vänta spänt på vad beslutet att ställa in eller skjuta upp Varvet får för konsekvenser. Göteborgs friidrottsförbund har genom åren betalat ut uppemot 13 miljoner per till sina medlemsföreningar, tack vare intäkterna från Varvet. Dessutom får klubbarna ersättning för de omkring 4 000 funktionärer som får jätteevenemanget att fungera. Pengar som nu kan komma att brinna inne – med stora konsekvenser för klubbarna.

– Det vore en tuff smäll. Det är mycket pengar och det finns en väldig osäkerhet vad det här med Varvet kommer att betyda ekonomisk. Allt är väldigt oklart, men om hela den intäkten försvinner – då får vi stora problem, säger IK Vikingens Klas Forsberg.

Hans klubb ser dessutom ut att bli dubbelt drabbad, då det egna arrangemanget Vårruset (6 maj) med all sannolikhet också ställs in.

– Vi arrangerar det tillsammans med Stockholm Maraton och har inte fått något definitivt besked än, men jag har otroligt svårt att se att det genomförs, säger Klas Forsberg.