Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

- Vi har vårdat ett 40-tal med kollapser ute på fältet, säger tävlingsläkaren Claes Mangelus.

Allvarligt men stabilt för löparen

Tillståndet var på lördagskvällen allvarligt men stabilt för den 35-årige man som kollapsade under Göteborgsvarvet. SU:s presstjänst lämnar ingen ytterligare information.

Med uppskattningsvis fem kilometer kvar till mål tappade mannen medvetandet och föll ihop under löpning på Kungsportsavenyn.

Han fick hjärt- och lungräddning av sjukvårdare på platsen och fördes därefter i ambulans till Sahlgrenska för vård.

- Läkarna betecknar mannens tillstånd som allvarligt men stabilt, meddelade Sofia Lindqvist, presskontakt på SU, vid 19.30-tiden på lördagen.

På söndagsmorgon ville SU:s presstjänst inte lämna ut några nya uppgifter om 35-åringens hälsotillstånd.

Trots ett behagligt löparväder på strax under femton grader kollapsade ett antal löpare längs Göteborgsvarvets sträckning. Ytterligare 12 personer tvingades söka akut sjukhusvård på Sahlgrenska, men i deras fall handlade det om lindrigare skador och blessyrer,

- Det är som vanligt, de hade glömt bort att dricka. Även om man upplever att det inte är så varmt ute måste man fylla på med vätska hela tiden. Att dricka vid varje vätskekontroll är viktigt. Det går inte att tumma på den regeln, betonar tävlingsläkaren Claes Mangelus.

Hans summering lyder som följer:

- Vi har vårdat ett 40-tal med kollapser ute på fältet, varav cirka hälften varit av det lite mer allvarliga slaget. Förutom det hade vi ett 50-tal med skavsår och astma och lika många med rejäla kramper i benen. Men dessbättre inget hjärtstopp i år.

Hur ser du på ur medicinsk synvinkel på 2015 jämfört med tidigare upplagor av Varvet?

- Detta var ett normalår. Så fort det blir över 20 grader varmt märks det. Denna gången var det ganska lugnt, allt i enlighet med utomhustemperaturen, säger Claes Magnelus.