Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgsvarvet Bild: STEFAN BERG
Göteborgsvarvet Bild: STEFAN BERG

Göteborgsvarvet slipper betala tillbaka anmälningsavgifter

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ändrar sina rekommendationer kring särskilda inställda idrottsevenemang. Anmälningsavgiften till motionslopp arrangerade av ideella föreningar behöver inte betalas tillbaka som det ställs in på grund av coronaviruset – en lättnad för bland annat Göteborgsvarvet.

Det var den 15 juni som Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gav deltagare rätt i att kräva tillbaka start- och anmälningsavgifter till inställda idrottsevenemang som Göteborgsvarvet.

Något som gjorde Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund, orolig inför framtiden.

– Är det några som driver frågan vidare till domstol utifrån ARN:s beslut så är jag rädd att alla arrangörer som driver lopp går under, sade Jahja Zeqiraj då i en intervju med GP.

Men nu ändrar ARN rekommendationerna. Anmälningsavgiften till motionslopp arrangerade av ideella föreningar behöver inte betalas tillbaka som det ställs in på grund av coronaviruset.

– Om ett lopp ställts in på grund av omständigheter utanför en ideell förenings kontroll och det rör det sig om en begränsad summa pengar, säger Marcus Isgren, chef för ARN till TT.

Beslutet är taget efter att ARN prövat om en anmäld löpare till just Göteborgsvarvet har rätt att få tillbaka pengarna.

Göteborgsvarvets varvsgeneral Martin Bergman är tacksam över ARN:s ändrade rekommendationer, som han menar kommer underlätta i planeringen av kommande lopp.

– Självklart är det jättepositivt för Göteborgsvarvet. Både för oss som organisation och klubbarna som finns under förbundet. Nu blir det tryggare att vara friidrottare i Göteborg, säger han.

Vad innebär detta för nästa års planerade varv?

– Att vi nu vet de ekonomiska förutsättningarna för i år och långsiktigt. Det underlättar något oerhört, säger Martin Bergman.

– Det är fortfarande beklagligt att vi inte kunde leverera något varv i år. Samtidigt så känner vi att vi har agerat i enhet med de ingångna avtalen.

Martin Bergman tillträdde som ny förbundschef och VD för Göteborgsvarvet i början av april. Bild: DANIEL STILLER
Martin Bergman tillträdde som ny förbundschef och VD för Göteborgsvarvet i början av april. Bild: DANIEL STILLER

Ingen ändring gällande andra evenemang

För kostnader för biljetter till inställda konserter, fotbollsmatcher eller hyror av studentflak till följd av coronaviruset är det däremot ingen ändring. Där gäller pengarna tillbaka.

– Principen är att har man köpt en biljett eller beställt en tjänst som sedan inte levereras ska man få pengarna tillbaka, säger Marcus Isgren.

Principen gäller även om det i avtalsvillkoren står att företaget har rätt att behålla pengarna.

– För vinstdrivande bolag är en sådan klausul inte okej, säger Marcus Isgren.

LÄS MER: Löpare får rätt mot Göteborgsvarvet

LÄS MER: Inget maraton – och inga pengar tillbaka

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.