Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborgslag trea på junior-VM

Göteborgsklubben GCO har gjort något historiskt. I torsdags kom laget, som svenska representanter, trea på junior-VM i USA. Det är första gången i historien som ett svenskt lag kommer på pallen i VM-sammanhang. ​– Det betyder väldigt mycket för föreningen. Vi har varit med i senior-VM tidigare men aldrig kommit någon vart. Det är inte lätt att bräcka länderna som finns i toppen, säger hon.

I USA var lag från hela världen på plats, och sammanlagt tävlade runt 40 000 personer i cheerleading under flera dagar.

– Jag tror detta kan få folk att förstå att det är en sport. De gjorde ett extremt bra framträdande, säger Jennifer Berne som sitter i klubbens styrelse och rest med till USA som ”lagmamma”.

Fler utövare

Tjejerna som stått för den imponerande bedriften är mellan 13 och 16 år gamla och kommer från Göteborgstrakten.

– Antalet utövare har dubblerats på två år. Framför allt blir det fler i de yngre åldrarna, säger Jennifer Berne.

"Det är så stort"

Även om det bara är junior-VM så har publiktillströmningen på deras tävlingar varit gigantiskt. Jennifer Berne tror att det varit mellan 30 och 40 000 människor och tittat.

– Det är så stort. Cheerleadingförbundet höll ett stort tal till tjejerna och berättade hur stolta de var. De sa att det här kommer gå till historien, säger Jennifer Berne.

Tävlingarna gick i en arena i närheten av Disney World i staten Orlando.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.