Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Vasil Kucharavy

Göteborgska tog VM-brons: "Började storgråta"

Isabella von Weissenberg från Göteborg är tredje bäst i världen i klassiskt styrkelyft. 28-åringen slog nya Europarekord när hon tog VM-brons i Minsk. – Jag började storgråta, säger hon.

Hon är regerande Europamästare och gick in i VM med gott självförtroende. Men att det skulle bli en medalj hade Isabella von Weissenberg inte väntat sig.
– Jag bestämde mig för att reglera mina förväntningar väldigt mycket. Jag gick in med approachen att vara nöjd med vilket resultat det än skulle bli. När konkurrensen är så hård går jag in i emotionellt försvar, förklarar hon.

Konkurrensen bestod av den yttersta världseliten som består av fem, sex tävlande. Det syntes på resultatlistan. De fem främsta lyfte omkring 500 kg totalt, fördelat över de tre grenarna (knäböj, bänkpress, marklyft).
– Det är en helt sjuk nivå egentligen, att alla i topp fem ligger runt 500 kg-strecket.

Nya Europarekord

Isabella von Weissenberg slog sitt eget världsrekord i knäböj när hon klarade 193 kg i sitt andra knäböj, men misslyckades i sista på 197,5 kg. Då trodde hon att medaljchansen var borta.
– Jag ber min coach att aldrig säga något om hur det går för de andra. När jag missade knäböjet tänkte jag att jag var femma.

Men göteborgskan gjorde vad hon skulle i sin svagaste gren, bänkpressen, och slog sedan sitt egna Europarekord i marklyft när hon lyfte 210 kg.
– När jag kom ut sa de att jag tagit medalj och då började jag storgråta. Jag kunde inte kontrollera mig. Det är mycket spänning som släpper, jag har gått i flera månader och laddat för det här. Det är en otrolig lättnad man känner i kroppen.

Hon blev trea bakom amerikanskan Kimberly Walford och brasilianskan Ana Castellain, som bräckte Isabella von Weissenbergs världsrekord i knäböj när hon klarade 196 kg i tredje omgången. Men göteborgskan förbättrade hur som helst Europarekord i både knäböj och marklyft.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.