Göteborgska Nicole slog fridykningsrekord

Fridykaren Nicole Edensbo tog i onsdags sitt tredje svenska rekord i fridykning i öppet vatten. Utanför grekiska Kalamata dök hon 75 meter under vattnet och upp igen på ett andetag.
– Jag skulle nog kunna gå djupare men det här är inte en sport där man vill tänja för mycket på gränserna.

ANNONS
|

Det nya svenska rekordet mäter 75 meter i öppet vatten i diciplinen CWTB (constant weight bifins) där dykarna bär med sig samma vikt ned som upp och har en simfena på vardera fot. Det blev göteborska Nicole Edensbos tredje svenska rekord på de fyra fridykningsdicipliner som finns för öppet vatten.

– Det var en väldigt skön känsla. Jag har varit i Grekland och tränat ganska länge nu men nu tror jag det får räcka med tävlandet för den här säsongen, säger 32-åringen.

Fridykare dyker utan syrgastuber och att hålla lugnet är A och O. Edensbo berättar att förberedelserna inför ett dyk startar så tidigt som kvällen innan.

ANNONS

– Det viktigaste för mig är att jag är i nuet och inte har fokus på något annat som kan störa. På morgonen innan dyket så gör jag yoga, stretchar och gör några andningsövningar. Väl i vattnet, när domaren börjar räkna ned, så slappnar jag av i magen och tar in så mycket luft det går.

Man kan tro att dykarna blir stressade i havets djup men det är snarare tvärt om menar Edensbo.

– Efter ungefär 40 meter behöver man inte sparka med benen längre. Då är trycket så högt att man sjunker av sig själv och det höga trycket har en lugnande effekt på en.

Nicole Edensbo har som längst lyckats hålla andan i 7 minuter och 5 sekunder ovan land i vila. Onsdagens rekorddyk på 75 meter tog två minuter och 39 sekunder.

– Det är väldigt viktigt på mig att inte tänja för mycket på gränserna. Jag ser inget storslaget i det utan det är bara farligt. Utöver det är den viktigaste regeln i fridykning att aldrig dyka ensam. Idag är fridykning mycket säkrare än förr. Jag har hjälpdykare med mig om något skulle hända och domarna kan se vad som händer med kameror, säger Edensbo.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS