Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Göteborgsgirot tillbaka – med svikande deltagarantal

Idrottsevenemangen är tillbaka i Göteborg.
Under helgen gjorde cykelfesten Göteborgsgirot sin comeback på allvar igen – dock med svikande deltagarantal.
– Det känns fortfarande lite som ett mellanår, men jag är nöjd, säger projektledare Sebastian Lindeberger.

Folkfesterna duggar tätt i Göteborg nu. Förra veckan återvände Varvet i sin fulla prakt och under lördagen var det cyklister som ockuperade gatorna i Göteborg.

För första gången sedan pandemin bröt ut kunde nämligen Göteborgsgirot arrangeras fullt ut igen.

Tävlingen återvände förvisso under förra året, men fick göra det under vissa restriktioner. Bland annat hade man ingen event-by med utställare förra året, samtidigt som man endast hade motionsloppet där max 900 personer fick delta.

– Det var väldigt skönt att det blev ett så normalt genomförande som det kan bli. Förra året kunde vi inte ha någonting utöver motionsloppet, så det var skönt att få göra något riktigt igen, säger projektledare Sebastian Lindeberger.

Precis som Göteborgsvarvet, förra veckan märkte, Göteborgsgirot att det var färre än önskat som valde att delta i evenemanget. Sett över hela helgen räknar man med att totalt 1 500 av de 2 000 som anmält sig startar. Det i jämförelse med de 2 250 som startade 2019.

– Det känns fortfarande lite som ett mellanår, även om många tänker att pandemin gått över så känns det som att det ligger kvar lite.

Så med det i åtanke, hur nöjd är du med årets Göteborgsgiro?

– Jag är nöjd. Självklart vill man ha mer deltagare, det är ju roligare för alla. Men när man har ett par hundra startande på cykel så känns det rätt maffigt ändå. Så visst, jag skulle vilja ha fler, men vi är nöjda med genomförandet hittills och att vi haft ett bra väder.

Många positiva kommentarer

Sebastian Lindeberger berättar att flera kommit fram till honom och berättat att de är glada över att det händer något i stan igen, bland annat på Avenyn där Grand Prix kördes under fredagen.

– Vi märker på många kommentarer som vi fått in under dagen, det var någon som sa ”Jag hade glömt bort hur kul och jobbigt det var att tävla i Göteborgsgirot”. Det är jättekul att få sådana kommentarer.

Hur kul och jobbigt har det varit för din egen del?

– Det är hög puls hela dagen, det händer grejer hela tiden. Jag sitter i en ledningsgrupp tillsammans med polis, sjukvård och till viss del trafikkontoret. Så det ska bli skönt att koppla av sen.

Du har inte gått och rullat tummarna?

– Nej, verkligen inte. Det har varit fullt upp hela tiden, men det har varit kul.

Det roliga är dock inte helt över, under söndagen kommer mountainbike-tävlingen att avsluta årets giro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.