Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs stad bjuder in till en fullspäckad sommar för stadens unga. Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK
Göteborgs stad bjuder in till en fullspäckad sommar för stadens unga. Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK

Göteborgs stad bjuder in unga till corona-anpassade sommarlovsaktiviteter

Sommar i Göteborg betyder aktiviteter för stadens barn och unga. Under en speciell sommar tar kommunen ett nytt grep för se till att alla får ett så bra lov som möjligt.
– Nu kan man med utomhusvistelse röra sig lite mer fritt. Då är det viktigt för oss att vara där och fånga upp ungdomarna, säger Susanna Juhlin, områdeschef i Angered.

Det är sommar i Göteborg. Om inte i vädret, så åtminstone i kalendern.

I vanlig ordning erbjuder Göteborgs Stad ett späckat sommarlov med aktiviteter för Göteborgs barn och ungdomar.

– Vardagen kan vara ganska tvingande utifrån att man måste gå i skolan, och man kanske har andra åtaganden. Sommarlovet är en tid i ungdomars liv där det händer väldigt mycket. Utifrån det tycker jag att vi har någon form av helhetsansvar för deras möjlighet till utveckling, säger Susanna Juhlin, områdeschef i Angered och samordnare för Göteborgs stads sommaraktiviteter.

Särskilda lovaktiviteter kommer att erbjudas hela sommaren, vecka 25 fram till vecka 34. Under lovets gång kommer upp till 475 aktiviteter erbjudas i veckan, såvida väder och andra omständigheter tillåter.

Denna sommar kanske dessa aktiviteter blir mer viktiga än någonsin, till följd av covid-19.

– Människor har kanske varit isolerade hela våren, och varit otroligt rädda för viruset. Nu kan man med utomhusvistelse röra sig lite mer fritt. Då är det viktigt för oss att vara där och fånga upp ungdomarna, säger Juhlin.

Hur arbetar ni för att säkerställa att inga folksamlingar på över 50 personer uppstår?

– Till många av våra aktiviteter behöver man anmäla sig innan man dyker upp. Vi försöker lägga samma aktivitet vid flera tillfällen, så att man ska kunna ha möjlighet att vara med någon gång under sommaren, säger Juhlin.

Tidigare år har kommunen haft en tydlig spridning som ett av de huvudsakliga målen när de placerar ut sina aktiviteter. Detta för att uppmuntra till nya upplevelser och formandet av nya mänskliga kontakter.

På grund av covid-19 har detta sikte fått ställas om till att ha många aktiviteter i närhet till ungdomars hem i sina stadsdelar.

Susanna Juhlin, områdeschef i Angered och samordnare för sommarlovsaktiviteter i Göteborgs stad. Bild: Foto: Privat
Susanna Juhlin, områdeschef i Angered och samordnare för sommarlovsaktiviteter i Göteborgs stad. Bild: Foto: Privat

”För vissa är sommar inte bara sol och härligt”

I covid-19-tider blir också andra problem extra påtagliga. Barn ifrån utsatta familjeförhållanden hamnar lätt i kläm när deras tillfällen till att lämna hemmet minskar.

Dessa tas i extra beaktning när man planerar denna form av lovschema.

– Vi får inte glömma bort att för många ungdomar är till och med en helg förknippat med supermycket ångest. När man inte får gå till skolan, och kanske måste vara hemma. Det är inte bara sommar, sol och härligt. För vissa är det så, men för andra är det faktiskt en fruktansvärd period. Där behöver man ges möjligheter till att skapa relationer med kloka vuxna och andra personer som kan stötta en, säger Juhlin.

Hon fortsätter:

– Vi kan konstatera att om man bor trångt och har det tufft hemma, kan fritidsgårdar och liknande vara ett sätt att leva ett ”normalt” liv. Vi har områden i Göteborg där fritid och kultur utgör ett extra vardagsrum för barn och unga. En form av fristad från problem och jobbigheter man har hemma.

Kanske speciellt nu när andra stora arrangemang som Gothia Cup och Partille Cup ställts in.

Med detta i bakhuvudet tar kommunen ny sats mot en ny sommar.

Vad är det som gör allt detta arbete värt det för er som samordnar?

– Det är värt det om så bara finns en nio eller tioåring som får upptäcka en ny sida hos sig själv, eller får vara med om någonting nytt som får den att tindra en stund. Då är det värt varenda timme som är nedlagd. Det kanske låter helt religiöst och pretentiöst när jag säger det, men det är så jag känner, säger Susanna Juhlin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.