Göteborgs nya ishall –räddningen för bandyklubben

Under fredagskvällen invigdes Göteborgs nya ishall.
Då kunde bandyklubben SK Höjden äntligen andas ut.
– Jag tror inte vi hade klarat oss länge till, säger klubbens ordförande Svante Adermark.

ANNONS
|

Invigningen av den nya ishallen i Västra Frölunda väckte stort intresse. Publiken som tog sig dit på fredagskvällen fick bland annat ta del av skridskodisco, bandy-VM för ungdomar och öppningstal från politiker.

– Tanken var att ha invigningen runt lucia, men efter en tuff tid med pandemi och kriget i Ryssland ville vi ha en festligare invigning. Då ville vi sätta ihop invigningen med VM-matcherna och ett festligare disco, säger Lars Wennerholm som är anläggningsansvarig på Svenska bandyförbundet.

Hallen ska användas för konståkning, skridskosport, hockey och kälkhockey. Men i första hand är den till för bandyklubben SK Höjden.

SK Höjden nära att gå under

Bygget startade i juni 2021. Sedan dess, och även ännu längre tid, har Höjden haft det tuffare än många andra bandyklubbar.

ANNONS

Klubbens ordförande Svante Adermark berättar:

– Banan som varit här innan gick sönder i omgångar, så vi har haft det tufft de senaste åren. Vi har bara kunnat spela på hemmaplan vartannat år ungefär.

Då låg banan utomhus. Därefter började arbetet med att successivt ge den väggar och tak. Först byggdes en betongplatta som lagen tränade på ett tag, och inför förra säsongen sattes stommen upp. Något som inte blev helt oproblematiskt.

– Så fort det kom snö fick vi inte träna på grund av rasrisk. Men då levde man på inspirationen att hallen snart skulle bli klar, säger Adermark.

Den 10 december fick Höjden äntligen komma in och träna i den färdiga hallen. Och om det hade dröjt kunde följden blivit förödande.

– Jag tror inte vi hade klarat oss länge till, säger han.

Ishallen i Västra Frölunda har redan fått effekter

Redan innan klubbens premiärträning inomhus kunde man se positiva effekter.

– Vi har redan dragit till oss nya spelare och kommer troligtvis vinna division ett i år. Effekten kommer mycket snabbare än vad vi trodde rent sportsligt.

Han fortsätter:

– Klubben har en helt annan framtidstro nu och det är väldigt optimistiskt i föreningen.

Vad innebär ishallen för Göteborg som stad?

ANNONS

– Jättemycket. Det är isbrist för alla. Konståkning och hockey har stora problem med att hitta tillräckligt med is för deras verksamheter. Och för bandyns skull kommer detta innebära ett jättelyft, förbättringen syns redan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS