Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Göteborgarna som vill in – mina tio framtidsnamn

Bilden av ”förr” är att alla i Göteborg hette Glenn, Gunnar Gren avgjorde OS-finaler, Agne Simonsson målade i VM-diton och Torbjörn Nilsson var bäst i hela Europa. Det är inte riktigt så längre, har kanske aldrig varit – men det finns hopp. Här är tio göteborgare som gör anspråk på landslagsuppmärksamhet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Slovakien på ett kylslaget Friends i mörka oktober då VM känns fjärran och utgången saknar betydelse. Det går att vända och vrida på det där, men faktum är att fotbollslandslaget alltid kommer tillbaka, eftersom det mesta går i cirklar. Från varmt till kallt, från svalt till hett.

För närvarande är göteborgska A-landslagsspelare inte direkt högvilt i Janne Anderssons telefonbok. Under veckorna i Ryssland var Gustav Svensson från Azalea BK den enda riktiga göteborgaren i VM-truppen. IFK Göteborgs totala bidrag i den aktuella landslagstruppen kan kompletteras med Ludwig Augustinsson (2013-2014) och Marcus Berg (2003-2007), som dock har fostrats i andra landsändar. Strax utanför figurerar Jakob Johansson och Sam Larsson av olika skäl.

Mot Slovakien är det troligt att en ny landslagskarriär tar sin början när holländska ligans enda Sävedalenprodukt kliver in på den stora scenen.

LÄS MER: I mörkret hittade Kristoffer Peterson sig själv

Första sedan "Bebben"

Det finns något spännande över det okända, de som fått sina genombrott utomlands och som inte ens hunnit spela allsvenskt. Jag tänker på Pär Zetterberg, på Christian Wilhelmsson och på Sebastian Larsson. Det finns fler.

I det här perspektivet handlar det mest om Kristoffer Petersons bakgrund som göteborgare, Sävedalens IF:s första herrlandslagsspelare sedan Bertil ”Bebben” Johansson på 50-talet.

Jag vet inte hur ni fungerar, men ju närmare, desto mer intressant, ju större liga, desto mer tv-tid. Så fungerar i alla fall jag.

För Göteborgsregionen, Sveriges femte största fotbollsdistrikt efter Stockholm, Skåne, Småland och Västergötland, är behovet av förebilder och förgrundsfigurer om inte skriande så hyggligt stort.

Vi behöver nya profiler, fler stjärnor och spelare som visar att det är möjligt att ta sig från Biskopsgården, Västra Frölunda, Kålltorp, Majorna och Kortedala till ett landslag.

Tio närmast chansen

Jag har i ett hastigt försök sammanställt några av de stora talangerna, de tio jag tror står allra närmast en chans i A-landslaget.

Daleho Irandust, 20, BK Häcken

Det är alltid lätt att lyfta offensiva talanger i sådana här genomgångar, men jag grundar min analys på det driv och det steg ”Dalla” har tagit året och egentligen sedan sommaren. Kraftfull, modig, teknisk.

Alexander Jeremejeff, 25, BK Häcken

Tydlig rollspelare efter återkomsten från Malmö FF. Skulle redan i vinter kunna ta plats på Janne Anderssons vinterturné med landslaget. Målgaranti i allsvenskan, garanterat på en blågul bruttolista redan nu.

Joel Andersson, 21, Midtjylland

Har redan testats på vinterturné och har likt Ludwig Augustinsson på andra sidan av planen successivt tagit kliv för kliv. Har handfull spelare före sig, men har både löpkapacitet och inläggskraft.

Tesfaldet Tekie, 21, Östersunds FK

Kan hamna i ett läge där han tvingas välja mellan Eritrea och Sverige. Jag är emot landslagsuttagningar för att ”knyta upp” spelare i den här kategorin. Tekies spelintelligens och tempoväxlingar har vad som krävs för att betraktas som ”aktuell”.

Pontus Dahlberg, 19, Watford

Har gått från talang till ordinarie i allsvenskan till bänkad i Premier League. Möjligen är "tålamod" ett slitet ord i dessa dagar, men din tid kommer, Pontus. Dock: Speltid är alltid speltid.

Carlos Strandberg, 22, Malmö FF

Har varit med i diskussionen runt A-landslaget en längre tid, som outsider och joker. Har och står för något som är sällsynt inom toppfotbollen. Storlek, snabbhet och målsinne. Tidigare Hisingsbacka och BK Häcken. Nu i Malmö FF.

Peter Abrahamsson, 30, BK Häcken

Det kan vara så att Peter Abrahamsson blommade för sent. Har egentligen vad som krävs för att ingå i en landslagstrupp och för att göra skillnad. Konkurrerar med Johnsson, Nordfeldt och en drös däremellan.

Hosam Aiesh, 23, Östersunds FK

Beskrivs av vissa som årets spelare i ÖFK, i alla fall på den här sidan sommarfönstret. Slet i flera år på i Häcken, utvecklades redan under fjolåret till något helt annat, något mycket vackrare i norrländsk miljö. Vinterturné nästa!

David Moberg Karlsson, 24, IFK Norrköping

Dök upp på Kamratgården sam-tidigt som en viss Larsson. Har tagit stooora kliv sedan dess och visar i Norrköping kvaliteter på flera positioner, ingen Christoffer Nyman, men lite åt det hållet.

Simon Gustafson, 23, FC Utrecht

Var uppe och vände. Gick från "han borde få chansen" till "bänkad i Europa". Nu har Simon börjat röra på sig och har onekligen en del väldigt speciella egenskaper. Med energin rätt kanaliserad kan det definitivt sluta i ett A-landslag.