Vendela Santen
Vendela Santen Bild: Daniel Stenholm

Göteborgarna invalda i Hall of Fame

För andra gången någonsin är det en kvinna som blir invald i seglingens Hall of fame. Eller rättare sagt, den här gången är det två kvinnor - Vendela Santén och Therese Torgersson som båda blivit världsmästare och tagit OS-brons.
– Men att bli invald i Hall of fame var inget jag förväntade mig. Det var ju tio år sedan vi slutade med vår satsning, säger Santén.

ANNONS
|

2004 var ett drömår för Göteborgsparet som vann VM och tog OS-brons i damernas 470. De seglar inte längre ihop och ingen av dem har tävlingssatsat på flera år, även fast Torgersson deltagit i VM i storbåtssegling på senare år.

Båda har ändå varit engagerade i segling på ett eller annat sätt fram till nu. Santén är medlem i GKSS och hjälper där till på olika sätt och arbetade som kommentator under OS i Rio 2016. Att bli invalda i seglingens Hall of fame blir nu lite som att vara ambassadör för seglingssporten.

– Seglingen har alltid haft en stor plats i hjärtat. När jag nu får vara med i Hall of fame känner jag mig ansvarig för att mitt namn ska leva vidare på ett bra sätt. Vi får se i vilken form det blir framöver, säger Santén.

ANNONS

"Hoppas kunna hjälpa till"

Therese Torgersson håller med. Hon kunde tyvärr inte närvara vid utdelningen av utmärkelsen under middagen efter lördagstävlingarna i Mästarnas mästare, men GP når henne innan.

– Det är så många som ställt upp för oss när vi seglade, det är klart man själv ställer upp nu om någon vill ha vår hjälp. Jag hoppas kunna hjälpa till inom seglingen där det behövs.

Men hon är förvånad över att det var just de som fick priset, det hade hon inte haft en tanke på innan.

– Det är svårt att veta själv vad man betytt för seglingen. När man seglade var man ju så uppe i det, säger Torgersson.

Seglare som tidigare fått utmärkelsen:

För att bli invald i Hall of fame ska seglaren har gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling.

2011: Pelle Pettersson

2012: Marit Söderström Nord

2013: Magnus ”Mange” Olsson

2014: Jörgen Sundelin, Peter Sundelin och Ulf Sundelin

2015: Göran Marström

2016: Anders Bringdal

2017: Sune Carlsson

ANNONS