Göteborgare går för guld

ANNONS
|

Innanför dörrarna på Sportarenan i Näset hörs det karaktäristiska gnisslandet av jagande gummisulor mot parkettgolv. Mikael Westerbäck har precis avslutat en bollduell på en av de åtta badmintonplanerna, och passar på att ta en klunk vatten. Han är 20 år gammal och rankad femma i Sverige. Redan som 17-åring vann han ett brons i senior-SM, men i helgen ställs han mot tufft motstånd direkt.

– Jag möter Sverigeettan Henri Hurskainen redan i andra omgången, säger han. Mitt mål är att rå på honom.

På andra sidan nätet står den fyra år äldre lagkompisen Gabriel Ulldahl, rankad trea i landet. De två singelspelarna utgör Göteborgs största medaljhopp i helgens turnering. Gabriel har inga planer på att vila sig i form innan lördagens inledande sextondelsfinal.

ANNONS

– Nej, jag lättar inte på mitt vanliga schema, säger han. Toppformen börjar närma sig, så jag går för seger. Det finns inget annat.

Både Mikael och Gabriel tränar elva pass i veckan, totalt runt tjugo timmar badminton, styrketräning och löpning. Förbundet och klubben står för resor och ett antal tävlingar, men båda måste jobba vid sidan om för att få ekonomin att gå runt. Gabriel skojar om Mikaels kärriärsval.

– Du skulle satsat på fotboll istället, du hade ju kunnat spela i division tre och tjäna mer pengar.

Gabriel jobbar på Feskarbröderna i Nordstan, men tiderna är väldigt beroende av hur tävlingsschemat ser ut. Mikael har diverse jobb, bland annat som tränare.

– Man tränar ju morgon och kväll, så det är ju ganska svårt att klämma in ett jobb däremellan, säger han. Det är inte många arbetsgivare som vill ha någon som bara kan jobba mellan tolv och fyra på dagen.

Gabriel och Mikael spelar bara ett fåtal tävlingar i Sverige den här säsongen. I övrigt tillåter budgeten ungefär elva tävlingar på Europatouren. För att kunna åka på fler, särskilt utanför Europa, krävs ytterligare stöd från SOK eller förbundet. Gabriel har OS i Rio de Janeiro 2016 som sitt stora mål. Mikael siktar i första hand på spelen 2020.

ANNONS

– Jag var på en Asienturné för några år sen, men man måste ju nästan ligga bland de 40 bästa i världen för att få åka, säger Gabriel.

– Och problemet är att de tio bästa resultaten räknas, säger Mikael. Hade vi kunnat åka på tjugo tävlingar utomlands hade vi kunnat räkna bort hälften. Nu måste vi maxa resultaten i varje tävling.

Helgens SM-tävlingar kan vara ett steg på vägen mot fler och större tävlingar. Göteborgshoppen är lottade på varsin halva av turneringsträdet, och kan därför inte mötas innan finalen. Gabriel svingar med racketen mot Mikael.

– Ja, vi ses väl på söndag då, säger han med ett leende.

Ålder: 24

Bor: Frölunda

Yrke: Jobbar på Feskarbröderna

Meriter: Elva Junior-SM-guld, ett Junior-EM-silver, brons i senior-SM, final i Europatourtävling.

Ranking, Sverige (världen): 3 (117).

Ålder: 20

Bor: Redbergsplatsen

Yrke: Diverse, bland annat som tränare.

Meriter: Tre JSM-guld, brons i Senior-SM som 17-åring. Första svenska badmintonspelaren i Ungdoms-OS (Singapore, 2010).

Ranking, Sverige (världen): 5 (203)

ANNONS