Göteborgare bakom Tornéus superhopp

Michel Tornéus nya svenska rekord på 8,44 i Sierra Nevada gav både OS-plats och eko världen över. Inget hade varit möjligt om inte Örgrytes Ola Carlsson fixat en tävling. – Det är en ära, säger han.

ANNONS
|

Den svenske längdhopparen Michel Tornéus knep ett silver på EM så sent som i torsdags. Men silverhoppet på 8.21 blev inte godkänt på grund av medvinden på 2,1 meter per sekund, en tiondel för mycket. OS-platsen höll på att rinna honom ur händerna.

– Jag hade hoppats att det skulle gå på EM. Det hade snackats lite om att det kunde bli en tävling i Sierra Nevada på söndagen, men så var inte fallet. Så jag fick röra i många knutar med Andalusiska förbundet och andra aktörer, allt blev klart på fredagen, säger Ola Carlsson.

41-åringen är från Göteborg är välkänd i friidrottskretsar. Han veterantävlar för Örgryte men är sedan 1999 bosatt i Málaga och ordnar tränings- och tävlingsläger för utländska friidrottare. Michel Tornéus hade tävlat i Sierra Nevada före EM och när nya tävlingen blev sanktionerad av spanska friidrottsförbundet åkte han tillbaka för en sista chans. Och startfältet blev högklassigt.

ANNONS

– Vi åkte i min bil upp, det var skön stämning. Medhi (Katib, höjdhoppare i Hammarby), engelska höjdhopparen Mike Edwards var också med. Vi stannade vid en flod och tog en lunch och en kaffe på vägen.

Väl på plats möts gänget av en av längdhoppens stora giganter genom tiderna – Iván Pedroso, OS-guldmedaljören från Sydney 2000, som nu är tränare.

– Det var en överraskning. Michel blev extra peppad av det. Det var ju hans stora idol när han var yngre.

Sedan kom drömhoppet på 8,44 redan i första omgången. Kompisen Mehdi Katib ropade "du kan packa väskorna". OS-resan var säkrad.

– Jag tycker han är så jättebra förberedd. Det är bara stora hoppare som kan gå in under som press och hoppa 8,44, så vi kan ha stora förhoppningar på honom inför OS.

Ytterligare en längdhoppare bakom Tornéus och en trestegshoppare i damklassen, båda spanjorer, klarade kvalgränsen på plats. Men Ola Carlsson ska dock inte följa med till Rio i augusti.

– Nej, jag ska åka till Göteborg. Jag kanske hoppar lite höjdhopp. Jag kanske hoppar med Emma (Green). Vi får se.

Emma Green var också i Spanien på Ola Carlssons konto i helgen, men lyckades inte kvala in. Ola Carlsson är själv höjdhoppare och har hoppat över två meter varje år sedan han var sexton, med ett undantag 2014 på grund av långtidsskada.

ANNONS

30-årige Michel Tornéusfrån Botkyrka slutade fyra i London förra året. Målsättningen i år är medalj. Den stora frågan är naturligtvis om Ola Carlsson kommer känna delaktighet i en eventuell sådan?

– Det är en ära för mig att jag blev tillfrågad att hjälpa honom. Det är väl min del i det hela. Att hjälpa en sådan stor hoppare och en vän. Sen är det han som har presterat, det är viktigt att framhålla, säger Ola Carlsson.

ANNONS