Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jeddah Ice Sports Club
Bild: Jeddah Ice Sports Club

Göteborg HC bjuder in saudiskt damlag

Göteborg HC vill hjälpa till att sprida hockeyn och damidrotten i världen. Nu bjuder klubben in ett lag från Saudiarabien för att lära sig mer om sporten.
– De har lärt sig hockey via Youtube och så vidare, så detta blir ju nåt helt annat, säger GHC:s ordförande Jan Mellgren.

Jeddah, Saudiarabiens näst största stad, är mest känd som porten till Mecka – då det därifrån bara är en timmes bilfärd till den muslimska världens heligaste punkt.

Men Jeddah är också hemort för Jeddah Ice Sports Club – den klubb vars damlag fått en exklusiv inbjudan av Göteborg HC att gästa klubben två veckor i augusti.

– Vi hade en tjej från Angered, Shante Al Balushi, som hade varit hos oss tidigare men som nu är bosatt i Dubai. Hon kom tillbaka och ville utveckla sin skridskoåkning, då det visade sig att de spelade hockey där nere, berättar Jan Mellgren, ordförande i GHC.

– Vi har haft kontakt sedan dess och drömt om att skapa ett utbyte med arabiska hockeytjejer, fortsätter han.

"Har lärt sig hockey via Youtube"

Nu står det alltså klart att drömmen förverkligas. Men det blir inte något Dubai-lag, utan saudiska Jeddah ISC, som mellan den 6 och 20 augusti kommer gästa Göteborg för att få en intensivkurs i ishockey á la Sverige.

– De har lärt sig hockey via Youtube och så vidare, så detta blir ju nåt helt annat, säger Mellgren och fortsätter:

– Vi kommer ha många ispass och såväl våra SDHL-tränare som undertecknad kommer vara med och instruera.

I Göteborg HC:s officiella värdegrund framgår att klubben vill arbeta "medvetet för skapa möjligheter och därigenom nå en ökad internationell förståelse och jämlikhet".

Hoppas på fler samarbeten

Utbytet är alltså ingen isolerad händelse, utan en del av ett större – ständigt pågående – arbete.

– Det finns en dimension i det här att vi ska visa hur vi jobbar med jämställdhet. Saudiarabien genomgår en process till det bättre just nu, då kvinnor till exempel fått börja köra bil och fått mer friheter, inte minst när det gäller idrott, säger Jan Mellgren.

Blir utbytet lyckat hoppas Göteborg HC att det bara är början på en rad liknande initiativ.

– Fungerar det här väl för oss nu kan vi säkert få fler besök från andra länder och lag, länder där hockeyn börjar växa, säger klubbens ordförande Jan Mellgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.