Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Inom kort kommer sjukvårdare i USA vara skyddade av baseballens klassiska randiga textilier. Bild: Matt Slocum
Inom kort kommer sjukvårdare i USA vara skyddade av baseballens klassiska randiga textilier. Bild: Matt Slocum

Gör ansiktsmasker – av baseballkläder

Det gäller att vara påhittig under kristider.
I USA har man börjat göra ansiktsmasker och skyddsdräkter till sjukhus – utav baseballtröjor.
– En otrolig stolthet att kunna hjälpa hjältarna som befinner sig på fronten, säger initiativtagaren Michael Rubin till New York Times.

I torsdags skulle en av USA:s stora sporthögtiderna äga rum – baseballsäsongen skulle dra igång.

Men, likt i princip alla andra ligor, har MLB (Major League Baseball) tvingats skjuta upp säsongen till tidigast mitten av maj.

Därmed finns det också en hel del uniformer som i nuläget inte kommer till användning, i alla fall inte på det sätt som var tänkt från början.

LÄS MER: Blåvitts gest – skänker biljetter till sjukvårdspersonal

Fanatics är företaget som producerar Nikes MLB-uniformer och under coronautbrottet, där USA är ett av länderna som drabbats hårdast, har man nu omvandlat sin fabrik.

Nu gör man i stället ansiktsmasker och skyddskläder av de klassiska randiga baseball-textilierna till de som kämpar mot pandemin i landet

– Vi har otroliga mängder textilier av exakt samma typ som spelarna bär. Så vi tar dem helt enkelt och gör masker och klänningar som kan användas av folk som jobbar med att rädda liv varje dag, säger Michael Rubin, grundaren och styrelseordförande för Fanatics, till New York Times.

Maskerna är framtagna i samarbete med experter från St. Luke-sjukhuset i delstaten Pennsylvania. De kommer till en början användas av sjukvårdspersonal i Pennsylvania. Senare är planen att de även ska skickas till sjukhus i New Jersey och New York.

Enligt Michael Rubin ger skyddsmaskerna inte det skydd som man får av mer avancerade andningsmasker och skulle inte kunna användas under operation. Men de ger ett grundläggande skydd, menar han.

LÄS MER: Drew Brees gest: Donerar 50 miljoner under coronakrisen

Står för kostnaderna

Förhoppningen är att man ska kunna producera omkring 10 000 masker och dräkter per dag, för att sedan öka produktionen till 15 000. Delstaten Pennsylvania ska ha erbjudit sig att betala för produktion, men företaget, tillsammans med MLB, väljer att stå för kostnaderna.

– Det är en otrolig stolthet för våra 7 000 att kunna göra en liten del för att hjälpa hjältarna som befinner sig på fronten och räddar liv varje dag.

LÄS MER: Henrik Lundqvists miljongåva under coronakrisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.