Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Truls Möregårdh (6) är högst rankad i det svenska laget. Arkivbild.
Truls Möregårdh (6) är högst rankad i det svenska laget. Arkivbild. Bild: Michael Wyke/AP/TT

Går att besegra Kina: "De har fått lite stryk"

Sverige jagar VM-medalj i bordtennisens hemland.
Men går det verkligen att besegra Kina i lag-VM på deras hemmaplan?
– Ja, jag tycker väl det, säger förbundskapten Jörgen Persson.

De har regerande världsmästaren i singel tillika världsettan Fan Zhendong och världstvåan Ma Long, trefaldig VM-guldvinnare och tvåfaldig OS-mästare.

Lägg till världstrean Jingkun Liang, världselvan Chuqin Wang och världstolvan Gaoyuan Lin och det råder ingen tvekan om att Kina är favoriter i lag-VM i bordtennis.

Som vanligt.

Kina har nio raka VM-guld men Jörgen Persson, svenska herrlandslagets förbundskapten, tror att det är möjligt att ett starkt svenskt bordtennislandslag kan besegra Kina om det klaffar.

– Ja, jag tycker väl det. Man vet inte riktigt... de har inte varit ute och tävlat så mycket sedan Houston (VM i november 2021), säger Persson.

"Fått lite stryk"

Han radar upp exempel som stortävlingen i Budapest i somras då Ma Long åkte ut redan i åttondelsfinalen. En tävling där Fan Zhendong var skadad.

– De har fått lite stryk och nu är det lag-VM på hemmaplan och alla räknar med att de ska vinna. Man får se hur de ser ut när turneringen börjar. De är svårslagna på hemmaplan, men det går, säger han.

Det svenska herrlandslaget har som mål att ta medalj, gärna en finare valör än det brons man hämtade hem på VM i Halmstad 2018. Man går in i turneringen som det femteseedade laget bakom Kina, Tyskland, Japan och Sydkorea.

Enligt Persson lär det bli ett getingbo i kampen om medalj.

– Där är det hugget som stucket och vi håller jämna steg, det ser man rankningsmässigt. Vi ska vara med som ett av lagen efter Kina, säger han.

Sverige kan komma att få möta Kina redan i kvartsfinal, beroende på utfallet i gruppspelet. Men först och främst ska man ta sig förbi gruppen med Australien, England och Polen.

Men det är ett decimerat svenskt lag som kommer till VM – både på herr- och damsidan. Jon Persson och Stina Källberg missar båda turneringen på grund av covid-19. Inför varje match ska tre spelare väljas ut vilket gör att en eventuell skada eller sjukdom kan bli kännbart för Sverige.

"Nog 100 nu"

Ett glädjebesked är i alla fall att Kristian Karlsson, som skadade handen under EM i München i augusti, är spelredo. Till DN meddelar han att han är tillbaka till 98 procent.

– 98? Då är han nog 100 nu, säger Jörgen Persson.

Sverige inleder VM mot Australien under fredagen 10.00, svensk tid.

Fakta: Lag-VM i bordtennis Chengdu

Den svenska VM-truppen:

Damer: Linda Bergström (51:a på världsrankningen), Filippa Bergand (220), Rebecca Muskantor (271), Matilda Hansson (305).

Herrar: Truls Möregårdh (6), Kristian Karlsson (18), Anton Källberg (20), Mattias Falck (34).

Stina Källberg och Jon Persson var uttagna men har på grund av covid-19 fått lämna återbud.

Mästerskapet spelas i Chengdu mellan den 30 september och den 9 oktober. Sverige är femteseedat i turneringen och spelar i en grupp med Australien, England och Polen.

Turneringen blir det första världsmästerskapet för lag som spelas sedan VM i Halmstad 2018. Då blev det svensk bronsmedalj efter uttåg i semifinalen mot Kina. Lag-VM 2020 skulle ha spelats i sydkoreanska Busan men ställdes in.

På herrsidan har Kina vunnit nio raka guld och är favoriter i år igen. Senast en annan nation tog guld på lag-VM var Sverige i Kuala Lumpur 2000.

På damsidan har Kina vunnit fyra raka guld. Man har vunnit tolv av de tretton senaste mästerskapen. Singapore vann 2010.