Varvet kan flyttas till hösten – av oro för coronaviruset

På måndag håller Göteborgs friidrottsförbund ett extrainsatt styrelsemöte med anledning av coronaviruset. Uppgifter till GP gör gällande att Göteborgsvarvet – världens största halvmaraton – kan komma att flyttas till hösten. Förbundets ordförande Jahja Zeqiraj vill inte bekräfta uppgifterna, men säger:
– Vi behöver ta fram en beredskapsplan.

ANNONS
|

Coronaviruset fortsätter att skörda offer världen över och i Sverige ökar antalet smittade för varje dag. Detta påverkar även idrottsevenemang och nyligen ställdes både Roms maraton och Paris Halvmaraton in med hänvisning till smittrisken. Göteborgsvarvet är en gigantisk folkfest med omkring 60 000 anmälda löpare varje år – och dessutom uppskattningsvis 200 000 åskådare längs med banan genom centrala Göteborg. Om bara drygt två månader är tanken att loppet ska genomföras, men oron för coronaviruset gör att man nu tvingas se på alternativa scenarion.

– I går kallade jag till ett extra styrelsemöte på måndag. Vi behöver ta fram en beredskapsplan. Läget har blivit sådant med tanke på att folkhälsomyndigheten har höjt risken för smittspridning. Tanken med mötet är att ge i uppdrag till kansliet att ta fram en beredskapsplan och att utse en väl sammansatt grupp med sakkunniga och berörda myndigheter. Det är ju världens största halvmara och vi behöver ha en beredskap i det här läget, säger Jahja Zeqiraj som är ordförande i arrangerande Göteborgs friidrottsförbund.

ANNONS
Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund.
Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund. Bild: Meli Petersson Ellafi

Läkaren: "Klart att man känner oro"

Han menar att utgångspunkten fortfarande är att Varvet kommer att genomföras som planerat den 16 maj. Men ovissheten är stor och även expertisen har svårt att bedöma hur länge utbrottet kommer att vara och hur många som kommer att drabbas. Det gör att man inom Göteborgsvarvets organisation nu behöver förbereda sig på att loppet kanske inte kommer att kunna genomföras.

Claes Mangelus har varit Varvets läkare sedan drygt 30 år:

– Det är en svår fråga som du förstår. Vi följer det folkhälsomyndigheten säger, jag har direktkontakt med både dem och med smittskyddsläkare i Västra Götaland. Än så länge finns det inga rekommendationer att ställa evenemang, så vi fortsätter planeringen av Varvet. Men naturligtvis får vi vara beredda på att det kan behöva göras något. Vi vet ju inte riktigt vart det tar vägen, utan får följa utvecklingen och vara beredda på att vidta åtgärder, säger han.

Känner du någon oro i dagsläget?

– Det är klart att man känner oro. Man har ju en allmänmänsklig oro för vart den här epidemin tar vägen, och sedan har man en oro för ens hjärtebarn Göteborgsvarvet. Men hälsoläget i allmänhet är såklart viktigare än en halvmara.

Tävlingsledaren Annika Knutsson betonar att man fortfarande utgår från att det blir en folkfest i maj.

ANNONS

– Jag är positivt lagd, så självklart tror jag att loppet kommer att gå den 16:e. Men vi kommer att ställas inför olika beslut över vad vi måste göra. Jag vill inte spekulera i vad som händer om vi måste ställa in, utan det blir mer aktuellt ju närmare vi kommer.

Uppgifter till GP gör dock gällande att ett av alternativen som nu diskuteras är att flytta fram loppet till efter sommaren. Detta efter många oroliga ska ha hört av sig och att antalet anmälningar kraftigt minskat den senaste tiden. Det skulle i så fall vara första gången sedan premiären 1980 som Varvet inte avgörs under våren. Jahja Zeqiraj vill varken bekräfta eller dementera de uppgifterna.

– Jag vill inte föregå vad beredskapsplanen kommer fram till. I dag är utgångspunkten att Göteborgsvarvet kommer att gå av stapeln som vanligt, säger han.

Finns klausul om force majeure

Han bekräftar dock att arbetet för att höja beredskapen intensifierats den senaste veckan och att måndagens extrainsatta styrelsemöte handlar om alternativen till att genomföra loppet som vanligt.

– Det går bara att utgå från de rekommendationer från myndigheter som finns och utgångspunkten i dag är inte att något drastiskt kommer att ske. Men vi behöver ha en plan för att det kan förändras redan imorgon. Vi måste ha örat mot rälsen och inte gissa oss fram. Om vi agerar utan att ha inhämtat sakkunnig kompetens kan det bli fel, så vi vill inte skynda iväg på något sätt. Men vi behöver ta fram en plan utifrån olika scenarion.

ANNONS

Om loppet ställs in – får de anmälda tillbaka sina pengar?

– Det finns en klausul om force majeure inskriven när det gäller sådana här epidemier. Men det är också något som kommer att tas med i beredskapsplanen – vad händer om vi inte kan genomföra loppet? Vi har ju personal och kanslier inblandade och allt det faller om det blir som i Paris och loppet ställs in, säger Zeqiraj.

Enligt anmälningsvillkoren förbehåller sig Göteborgsvarvet rätten att ställa in loppet utan att ersätta de drabbade om ”om vi eller myndighet bedömer att detta är nödvändigt för din och andra deltagares säkerhet eller hälsa”.

Läkaren Claes Mangelus säger att det i slutändan handlar om vad myndigheterna ger för rekommendationer.

– Om virus-utbrottet skulle explodera här då kan vi ju inte ha stora folksamlingar. Vi måste följa folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Man får titta på vad de gjort i andra länder där utbrottet blivit stort, och självklart måste man i ett sådant fall överväga att ställa in. Vi kommer att följa utvecklingen väldigt tätt här, det är förstås ett känsligt läge och vi återkommer så fort vi vet mer. Det ligger ju i allas intresse, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS