Isak Storme i sista partiet under junior-SM. Omgången slutade med remi, vilket gjorde Isak till svensk mästare.
Isak Storme i sista partiet under junior-SM. Omgången slutade med remi, vilket gjorde Isak till svensk mästare. Bild: Sveriges Schackförbund

Göteborgsk talang mästare i junior-SM

Nio partier och tufft motstånd. För första gången tog schackspelaren Isak Storme från Göteborg en vinst i schack-SM för juniorer.
– Jag försökte att inte tänka på slutresultatet, säger han om sista omgången som ledde till vinst.

ANNONS

Förra året slutade han tvåa, men den här gången gick 18-årige Isak Storme från Göteborg segrande ur schack-SM för juniorer. Spelet avgjordes på söndagen efter nio dagar med ett parti per dag.

– Det känns jättebra. Det var kanske det största jag har gjort, säger han.

Taktiskt

Han har tidigare vunnit kadett-SM och har sin hemvist i schacksällskapet Manhem på Masthugget. Inför sista ronden hade han ett bra utgångsläge där det räckte med remi (oavgjort) för att ta hem vinsten. Och partiet slutade oavgjort, efter att Isak Storme bjudit remi.

– Det var taktiskt. Inte så publikvänligt kanske, så det är annars något jag försöker undvika.

ANNONS

Även om han visste att han hade chans på SM-vinsten är det något han har försökt skjuta åt sidan under tävlingens gång.

– Man ska inte fokusera så mycket på slutresultatet. Man får ta ett parti i taget, mycket kan hända på slutet. Det är då allt kan avgöras, säger han.

Granska strategier

Av nio spelade partier kammade Isak Storme hem 7,5 poäng genom sju vinster, ett parti remi och en förlust. Mycket av förberedelserna har handlat om att noggrant gå igenom sina motståndares strategier.

– Det är en ganska stor del av spelet att man har tänkt igenom vad man ska spela innan. Jag kollade på hans parti och såg vad han hade gjort för öppningar tidigare och planerade hur jag skulle bemöta det, säger han.

Nästa år väntar spel i Sverigemästarklassen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS