Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson har haft problem efter Tour de Ski och hoppade av SM. Arkivbild.
Frida Karlsson har haft problem efter Tour de Ski och hoppade av SM. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fyra svenska frågetecken inför skid-VM

Ryggproblem, axelproblem, formproblem – och en märklig hotellrumsskada.
Det har varit en strulig skidsäsong för många av de svenska VM-hoppen.
– Det är klart att det inte är bra att det är lite smågrejer, säger landslagschefen Anders Byström.

Om två veckor börjar skid-VM i Oberstdorf, där Sverige enligt Anders Byström ska ha medaljchans i varje lopp åtminstone på damsidan.

Enligt landslagschefen går det mesta också åt rätt håll för landslagsåkarna. Men det finns fortfarande en rad frågetecken kring den VM-trupp han på torsdagen presenterade efter SM-avslutningen i Borås, medger han.

– Samtidigt är nog det värsta över, vi har fått ordning på flera av dem. Det brukar vara så under hela träningsåret, men då syns det inte så mycket utåt, säger han.

– Vi hoppas att nedåtsvängen för dessa har varit nu.

Bland frågetecknen finns vissa lite lindrigare – som Jonna Sundlings magproblem inför SM och Jens Burmans ryggproblem, som tycks vara över.

"Åt rätt håll"

Men för några av de stora namnen kvarstår en del tvekan:

Charlotte Kalla: Veteranen har haft en strulig säsong med både covid-19 och ryggproblem, som slog till under världscupen i Falun och gjorde att skidstjärnan missade SM.

– Charlotte hade ett tröskelpass i onsdags som var väldigt bra. Det går verkligen åt rätt håll där, säger Anders Byström.

Frida Karlsson: Skadade sig under Tour de Ski – på sitt hotellrum, då ett dörrfoder som hon hängde i lossnade. Det har dessutom förekommit uppgifter om att hon varit övertränad, vilket landslaget dock tillbakavisat. Däremot har Karlsson tagit lite extra vila och stod över SM.

– Frida har verkligen återhämtat sig bra och är positiv i träningen, så det ser bra ut, säger Byström.

"Väldigt struligt"

Linn Svahn: Säsongens stora svenska utropstecken har haft axelproblem efter ett fall under världscupen i Ulricehamn den gångna helgen.

– Det ska inte vara någon fara med henne, säger Byström.

Calle Halfvarsson: Har haft en mycket tung säsong och genomgått medicinska tester i ett försök att hitta en förklaring till formproblemen.

– Hans säsong har varit väldigt strulig. Men det har vi sett tidigare, att det kan vara lite struligt men så har han en toppnivå som vi vet finns där, säger Anders Byström.

– Det har han visat stundtals i vissa lopp. Kan det väl hålla hela vägen vet vi att det kan räcka till medalj, så vi vill ha den chansen genom att ta ut honom.

TT: Du säger att Sverige har medaljchans i varje lopp på damsidan. Men på herrsidan är det på förhand lite tuffare, eller?

– Så är det ju. Vi är inte riktigt där på herrsidan än. Vi ser en bra trend men vi kan inte förvänta oss medaljer i distansloppen, det vore konstigt att säga det.

– Både Jens Burman och Oskar Svensson kan hugga på en medalj. Men det är främst på sprint, sprintstafett och stafett som vi har förväntningar där.

TT: Hur många svenska medaljer blir det i Oberstdorf?

– Det vill jag inte säga. Men jag vill att vi ska kämpa om många.

Jens Bornemann/TT