Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Einherji Flickor 15. Fjorton spelare och två ledare, bara laget utgör cirka två procent av staden  Vopnafjörðurs befolkning.  Bild: NICKLAS ELMRIN
Einherji Flickor 15. Fjorton spelare och två ledare, bara laget utgör cirka två procent av staden Vopnafjörðurs befolkning. Bild: NICKLAS ELMRIN

Fyra procent av befolkningen är på Gothia

Drygt 4 procent av byn befolkning har åkt till Göteborg för att delta i Gothia cup. Einherji från Island representerar sin stad i världens största fotbollsturnering.
– Alla vet om att vi är här, säger Karitas Anja Magnadóttir, syster till en av spelarna.

I staden Vopnafjörður som ligger på norra Island bor cirka 500 personer. Fotbollslaget i staden heter Einherji och till årets Gothia cup har laget tagit med sig fjorton spelare, två tränare och sex föräldrar som tillsammans utgör cirka 4 procent av invånarna i staden.

– Alla där hemma vet om att vi är här, vi känner ju varandra allihop, säger Karitas Anja Magnadóttir som är syster till en i laget.

Laget spelar Gothia cup för första gången och de deltar i åldersklassen flickor 15. Eftersom att de flesta där hemma vet om att laget är och spelar Gothia cup får de mycket positiva hälsningar hemifrån.

– Vi lägger upp grejer på Facebook så att de kan följa oss där hemma och de skickar hejarop till oss, säger hon.

Tror på varmt välkomnande

I staden handlar allt om fotboll och klubben Einherji har lag i alla åldersgrupper, även seniorlag som spelar i den näst högsta ligan på Island.

– Alla spelar fotboll, alltså verkligen alla. Två av tjejerna som är med här spelar i a-laget, säger Karitas Anja Magnadóttir.

Gothia cup är den största turneringen som laget har varit med i och får några av tjejerna är det första gången dom lämnar Island. Karitas Anja Magnadóttir tror att det kommer bli kul att komma tillbaka efter äventyret i Göteborg.

– Jag tror vi kommer få ett varmt välkomnade när vi kommer tillbaka hem, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.