Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Einherji Flickor 15. Fjorton spelare och två ledare, bara laget utgör cirka två procent av staden  Vopnafjörðurs befolkning.  Bild: NICKLAS ELMRIN
Einherji Flickor 15. Fjorton spelare och två ledare, bara laget utgör cirka två procent av staden Vopnafjörðurs befolkning. Bild: NICKLAS ELMRIN

Fyra procent av befolkningen är på Gothia

Drygt 4 procent av byn befolkning har åkt till Göteborg för att delta i Gothia cup. Einherji från Island representerar sin stad i världens största fotbollsturnering.
– Alla vet om att vi är här, säger Karitas Anja Magnadóttir, syster till en av spelarna.

I staden Vopnafjörður som ligger på norra Island bor cirka 500 personer. Fotbollslaget i staden heter Einherji och till årets Gothia cup har laget tagit med sig fjorton spelare, två tränare och sex föräldrar som tillsammans utgör cirka 4 procent av invånarna i staden.

– Alla där hemma vet om att vi är här, vi känner ju varandra allihop, säger Karitas Anja Magnadóttir som är syster till en i laget.

Laget spelar Gothia cup för första gången och de deltar i åldersklassen flickor 15. Eftersom att de flesta där hemma vet om att laget är och spelar Gothia cup får de mycket positiva hälsningar hemifrån.

– Vi lägger upp grejer på Facebook så att de kan följa oss där hemma och de skickar hejarop till oss, säger hon.

Tror på varmt välkomnande

I staden handlar allt om fotboll och klubben Einherji har lag i alla åldersgrupper, även seniorlag som spelar i den näst högsta ligan på Island.

– Alla spelar fotboll, alltså verkligen alla. Två av tjejerna som är med här spelar i a-laget, säger Karitas Anja Magnadóttir.

Gothia cup är den största turneringen som laget har varit med i och får några av tjejerna är det första gången dom lämnar Island. Karitas Anja Magnadóttir tror att det kommer bli kul att komma tillbaka efter äventyret i Göteborg.

– Jag tror vi kommer få ett varmt välkomnade när vi kommer tillbaka hem, säger hon.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.