Fuskvinnaren får aldrig tävla igen

ANNONS
|

Internationella friidrottsförbundet (IAAAF) offentliggör namn på sex idrottare vars prov från VM i Helsingfors 2005 i efterhand visat sig vara positiva. Det handlar om två från Ryssland och fyra från Vitryssland.

Största namnet är Ostaptjuk. Det prov hon lämnade i Helsingfors visar, efter ny analys med ny testmetod, spår av förbjudna medel. I somras åkte hon fast efter att ha vunnit i London. Hennes eget förbund dömde henne till ett års avstängning sedan henne tränare erkänt att han preparerat hennes mat med steroider. Senare har IAAF ändrat straffet till två år.

Än har ingen påföljd beslutats för förseelserna 2005, men det kan knappast bli något annat än livstid för vitryskan, eftersom hon nu åkt fast två gånger.

ANNONS

Att ryskorna Tatjana Kotova (tvåa i längdhopp) och Olga Kuzenkova (etta i släggkastning) var dopade är känt sedan en tid. De vitryska namnen är nyare.

Förutom Ostaptjuk pekas släggkastaren Ivan Tichon ut. Han tog guld i Helsingfors, men är en återfallsförbrytare som redan har tjänat ihop till livstids avstängning. Vadim Devjatovskij, silvermedaljör, har också fuskat och det i sin tur innebär att Finlands Olli-Pekka Karjalainen ska ha brons i efterskott.

Kulstötaren Andrej Michnevitj, som vann VM 2003 och blev sexa i Helsingfors-VM, är den sjätte ertappade. Han bör bli av med sina silvermedaljer från inne-VM 2006 och EM på Ullevi samma år.

ANNONS