Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Fullt ös på bortaplan för Erica Dahlgren

Ett hårdare träningsschema, ett nytt team och inte minst, ett nytt land. Erica Dahlgren satsar nu mot Universiaden och EM.

Just nu hyllas Sarah Sjöström över hela världen efter tredje raka VM-guldet. Den några år yngre simmerskan Erica Dahlgren från Göteborg har flyttat till USA för att öka sina chanser att nå nya bragder inom simningen, kanske en dag på Sarahs nivå. I sommar befinner Erica sig på svensk mark och tillhör sedan innan Göteborgsklubben S02. Det var i höstas som hon flyttade till Springfield i USA för att studera på Drury University. Där läser hon Business management och är numera även en viktig komponent i skolans simlag.

– Jag kände att jag ville åka till USA efter studenten och började leta efter en bra skola med ett bra lag, säger hon. 

Stolt över sina meriter

Erica berättar att hon har simmat så gott som hela livet, trots att hon är ensam om intresset i familjen. Redan som 1-åring började hon på lek och plask och därefter har det bara fortsatt med simkurs efter simkurs. 

– Det som har fått mig att fortsätta är att jag hela tiden har sett utvecklingskurvan gå uppåt.

Vi är ett bra gäng i klubben, det är roligt och jag pushar mig själv hela tiden.

– Det jag är mest stolt över är mitt första SM-guld på min hemmaarena (Valhallabadet) 2013 och att jag har fått möjligheten att representera juniorlandslaget.

I juli placerade hon sig på en tredjeplats i 800– och 400 meter frisim i junior-SM samt en tredjeplats i 800 meter frisim och en andraplats i 400 meter frisim i senior-SM. Men 1500 meter som annars är hennes paradgren skippade hon i år.

– Det var bara fyra simmare från Göteborg med på SM. Det tyckte jag var väldigt tråkigt. Göteborg är en idrottsstad men just nu ligger simklubbarna här i en svacka. Jag hoppas att fler ska komma fram snart.

Om sin egen insats Borås säger hon: 

– Det gick helt okej, som jag hade förväntat mig. Säsongen i USA är inte i takt med Sverige och just nu lägger jag all energi på att satsa på mitt simmande i USA.

"Det blir ett annat ös i bassängen"

Hon beskriver tävlingarna hemma och "over there" som rätt lika. Det som skiljer mest är träningarna som är mer högintensiva och med kortare distanser på kortare starttid. Antalet träningstimmar har också ökat från 14 på hemmaplan till 20. 

– Det är en helt annan miljö att träna i. Vi är ett större lag på 40 personer vilket gör att det blir ett helt annat ös i bassängen, det gör mig mer motiverad. 

Hon har fyra år kvar på programmet hon studerar och har bestämt sig för att i första hand lägga allt krut på skolan. 

– Utbildningen och framtida jobb går i första hand. När det gäller simningen får vi se vad jag kvalificerar mig till. Mina största mål är Universiaden om två år och EM. Vad mina mål på plats blir får vi se då.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.