Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sebastian Samuelssons säsong har präglats av en hel del frustration: "Man lägger ner mycket tid och vill att det ska gå bra och så går det inte riktigt som man har tänkt sig", säger han. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Frustrationen inför VM: "Strulat väldigt mycket"

Sebastian Samuelsson hoppas att han kan göra som han brukar och prickar formen till VM.
Men vägen fram till mästerskapet har varit tuff utan ett enda toppresultat för skidskytten i vinter.
– Det har varit ganska jobbigt i perioder ändå, säger Samuelsson inför VM.

Han inledde säsongen med en seger i singelmixedstafetten i världscuppremiären i Östersund. Men därefter har det gått tungt för Sebastian Samuelsson. Sex gånger har han hamnat utanför topp 25 individuellt, med 48:e-platsen i sprinten i Hochfilzen som sämsta resultat. Hans bästa placering individuellt är 15:e-platsen från Ruhpolding i hans sista världscuphelg före VM.

– Jag tycker att det har strulat väldigt mycket och jag har inte fått till det. Det har varit ganska jobbigt i perioder ändå. Det blir en frustration, man lägger ner mycket tid och vill att det ska gå bra och så går det inte riktigt som man har tänkt sig, säger Samuelsson.

Han pratade inför säsongen om hur han skjutit betydligt mer under sommarträningen än tidigare år och att han hade känslan av att det skulle ge resultat.

Inte samma nivå i åkningen

Men hittills har det gått tungt – både på vallen och i spåret.

– Skyttet har varit en grej, sedan har jag inte åkt lika fort som jag gjorde förra året heller. Jag har liksom inte känt att jag har varit på den nivån som jag var i fjol åkmässigt. Men samtidigt, det är en lång säsong och nu har man fått träna lite och det kommer ett VM också. Jag tror att det kommer.

Samuelsson, som skrällde med ett silver under OS 2018, tror inte att omställningen med nya tränare efter Wolfgang Pichler har spelat in.

– Nej, jag tror egentligen att det mest är tillfälligheter. Jag tycker att vi har tränat på väldigt bra under sommaren och hösten, det har fungerat väldigt bra. Jag är ung och ibland utvecklas man med stora steg och ibland med mindre steg. Jag tror bara att det är naturligt att det går lite upp och ner.

Ser positivt på VM

Känslan på plats i italienska Anterselva är ändå positiv inför VM som drar igång på torsdag. Och Samuelsson hoppas att han precis som de senaste åren – där han förutom silver i jaktstarten och guld i stafetten på OS 2018 lyckades knipa ett VM-brons i singelmixedstafetten och var snubblande nära pallen i distansloppet på VM i fjol – prickar formen ännu en gång.

– Det svänger fort åt alla håll. Men jag tycker att det blev bättre sista veckan i Ruhpolding och efter det har det fungerat bra med skyttet också, så jag ser ändå positivt på VM.

Marie Carlsson/TT

Tävlingsprogrammet:

Torsdag 13 februari klockan 14.45: Mixedstafett.

Fredag 14 kl 14.45: Sprint, damer.

Lördag 15 kl 14.45: Sprint, herrar.

Söndag 16 kl 13.00: jaktstart, damer. Kl 15.15: jaktstart, herrar.

Måndag 17: Vilodag.

Tisdag 18 kl 14.15: Distans 15 km, damer.

Onsdag 19 kl 14.15: Distans 20 km, herrar.

Torsdag 20 kl 15.15: Singelmixedstafett.

Fredag 21: Vilodag.

Lördag 22 kl 11.45: stafett, damer. Kl 14.45: stafett, herrar.

Söndag 23 kl 12.30: masstart, damer. Kl 15.00: masstart, herrar.

Tävlingarna sänds i SVT och Eurosport.

Född: 28 mars 1997 (22 år).

Från: Flyttade från Malmköping till Sollefteå som nioåring.

Klubb: I 21 IF.

Främsta meriter: OS 2018: Silver i jaktstart och guld i herrarnas stafett. VM 2019: Brons i singelmixedstafetten. En tredjeplats i världscupen säsongen 2018-2019.