Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Chris Froome poserar framför en karta över Tour de France-rutten i oktober. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Froome riskerar titel efter höga testvärden

Den brittiske cykelstjärnan Chris Froome är i blåsväder. Misstänkt höga värden av en astmamedicin har uppmätts under ett dopingtest i samband med hans segerlopp Spanien runt i september.

32-åringens urinprov uppmätte en dubbelt så hög halt som är tillåten av substansen salbutamol. Froome, som har astma, förklarar resultatet med att han efter rekommendation från sin läkare intagit mer än vanligt av medicinen då hans astma vid tillfället varit värre.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Som alltid var jag väldigt försiktig så att jag inte tog mer än den tillåtna dosen", säger Froome i ett pressmeddelande från hans stall Team Sky.

"Jag ser väldigt allvarligt på min roll som en sportens företrädare. Internationella förbundet har rätt att undersöka testresultaten och tillsammans med stallet lämnar jag all önskvärd information."

Enligt Team Skys lagläkare Dave Brailsford finns det belägg för att även om intaget av salbutamol är inom gränsen för det tillåtna kan substansen ibland resultera i en högre koncentration i urinen.

"Jag är säker på att Chris följde de medicinska föreskrifterna kring hur han hanterade sina astmasymptom", säger Brailsford.