Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Britten Chris Froome i den gula ledartröjan i de franska alperna. Han cyklar mot sin fjärde titel i Tour de France. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Froome nära ny titel – Barguil bäst i alperna

Fransmannen Warren Barguil var starkast i den sista bergsetappen av herrarnas Tour de France. Trefaldige mästaren Chris Froome har grepp om en fjärde titel – trots tappade sekunder i sammandraget – med tre etapper kvar.

Med ett par kilometer kvar av den 18:e etappen i årets Tour de France så ryckte den 25-årige fransmannen Warren Barguil till sig ledningen i den extrema alpstigningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han lyckades hålla avståndet ner till konkurrenterna och var först över mållinjen – tiden 4.40.33 – vid målet i bergorten Col d'Izoard, på 2 360 meters höjd i de franska alperna.

Behåller bergströjan

Barguil säkrade därmed sin andra etappseger, och behåller den rödprickiga bergströjan för gott i år.

Tvåa i den 179,5 kilometer långa etappen, som startade i Briancon på 1 850 meters höjd, var colombianen John Darwin Atapuma.

Atapuma tog ledningen med drygt sex kilometer kvar till mål, men fick till slut se sig omkörd och besegrad med 20 sekunder.

Totalledaren Chris Froome, Storbritannien, och Romain Bardet, Frankrike, rullade in på samma tid som Atapuma.

32-årige Froomes gultröjade totalledning minskade med fyra sekunder, men han har fortfarande ett klart övertag om sin fjärde titel på fem år.

I så fall blir ensam han den femte mest framgångsrike cyklisten i tävlingens 114-åriga historia, borträknat dopningsdömde Lance Armstrong.

Bardet ny tvåa

Bardet passerade Roberto Uran, Colombia, och är ny tvåa i sammandraget – 23 sekunder bakom Froome, som vann touren 2013, 2015 och 2016. Uran är 29 sekunder bakom Froome på en tredje plats totalt.

Det återstår nu endast tre etapper av årets Tour de France, varav de två sista inte brukar betyda något för totalställningen.

I fredagens 19:e etapp kan alltså avgörandet definitivt komma, när de flackare 225,5 kilometerna körs från Embrun till Salon-de-Provence.

Tidigare på torsdagen så inleddes damernas Tour de France där den första etappen kördes upp till Col d'Izoard. Nederländskan Annemiek van Vleuten vann.