Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Chris Froome. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Froome friad: "Väldigt lättad"

Chris Froome stoppas inte, som arrangören ville, från att starta i Tour de France. Den fyrfaldiga mästaren frias nu nämligen från brott mot dopningsreglerna, något han varit misstänkt för sedan Spanien runt i fjol då han testats med alltför höga värden av astmamedicinen salbutamol.

Internationella cykelförbundets, UCI, beslut om att utredningen läggs ner kommer dagen efter att Tour de France-arrangören ASO velat stänga ute den regerande mästaren från loppet på grund av att det skulle skada loppets rykte.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Jag är väldigt lättad över att äntligen kunna lägga det här kapitlet bakom mig. Det har varit nio känslomässiga månader. Tack till alla dem som har stöttat och trott på mig hela vägen" skriver Froome på Twitter.

Froome har fått tävla under utredningen och följde upp fjolårets segrar i Tour de France och Spanien runt med att vinna Giro d'Italia under våren.

UCI skriver i ett pressmeddelande att man önskat att processen gått snabbare men att man velat att den ska vara rättvis. Froome ska ha presenterat flera olika material för att försvara sina höga värden och är nu inte längre misstänkt för att ha gjort något fel i samband med Spanien runt.

"UCI förstår att det kommer att bli stora diskussioner kring beslutet, men vill försäkra alla som är involverade eller intresserade av cykling att beslutet är baserat på expertutlåtanden, Wadas råd, och en grundlig genomgång av ärendet. UCI hoppas nu att cykelvärlden kan skifta fokus och glädja sig över de kommande cykelloppen denna säsong", skriver förbundet i ett pressmeddelande.